Granicna Policija Bih

I u BiH se, barem na kratko, uključio alarm za koronavirus. Mediji iz drugog entiteta su prenijeli da je na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla hospitalizovano dijete sa simptomima te opasne zaraze. Nedugo nakon što je ova informacija procurila u javnost, iz Centra su sve demantovali.
Iz nadležnih institucija uvjeravaju da nema mjesta za širenje panike. Ista poruka stiže i iz Granične policije BiH. Oprezni smo i sve radimo prema Zakonu, tvrde oni koji odlučuju ko može, a ko ne u državu. Hirurške maske i rukavice su im postale neizostavni dio opreme. U proteklih mjesec na teritoriju BiH kročilo je 4.516 Kineza. Za prva tri februara granicu je prešlo troje ljudi iz pokrajine Hubeji, dok je 26-oro iz epicentra zaraze stiglo u prvom mjesecu. Iz Granične policije uvjeravaju da su svi ispitani, a dobili su i savjete kako da se ponašaju u slučaju da osjete određene simptome. Sve podatke o najnepoželjnijim putnicima u svijetu skladište u svoje računare.

“Kao što su broj koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, eventualno kontakt telefon, ustupaju im upitnik na popunjavanja koje se odnosi na njihovo zdravstveno stanje, poput toga imaju li temperaturu, osjećaju li se loše i slično“, kaže Franka Vica, portparol Granične policije BiH.

Tekstil, obuća, igračke, različiti tehnički uređaji, raznovrsna je i roba koja stiže u BiH iz Kine. U posljednjem mjesecu 2019. i prvom 2020. godine uvezeno je te robe u vrijednosti od oko 87 miliona 588 hiljada KM. Ipak, za sada nema bojazni da bi virus na ovaj mogao da stigne u BiH. Iz republičkog Inspektorata kažu da nadležne institucije nisu izdale posebne mjere u smislu bilo kakvih ograničenja trgovine s Kinom.

„Ovaj organ za sada nije obaviješten o potrebi pojačanog nadzora, a u narednom periodu postupaćemo u skladu sa instrukcijama i smjernicama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje ostvaruje saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i instrukcijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji vrši procjenu rizika“, poručuju iz Inspektorata Republike Srpske.

Brojne zemlje pooštravaju kontrolu na graničnim prelazima zbog novog koronavirusa. Radi detekcije povišene temperature putnika u Srbiji koriste termovizijske kamere. U BiH to nije slučaj. Granična policija ne posjeduje takve kamere, a isto je i na aerodromima.

Vezane objave