Ne možemo lagati da smo zaposlili 50.000 ljudi, a prošle sedmice sjednica Vlade FBiH koja je uradila analizu izvještaja Zavoda za zapošljavanje kaže da je u 2015. i 2016. primljeno ukupno manje od 15.000 ljudi, izjavio je Fahrudin Radončić, lider SBB-a u Pressingu na N1.

Viđate li se s Bakirom Izetbegovićem?

“Na moje zadovoljstvo ne. Nismo se vidjeli mjesecima. Tehnički smo partneri. sam da smo se često sastajali u četiri oka. Svi sastanci su završeni nepoštivanjem dogovora. Mislim da je to završena faza u našim razgovorima. Osobno ga ne želim vrijeđati, a koalicija neka radi svoj posao dok on ne nađe novu matematiku”, je Radončić.

Koalicija do izbora ili će se raspasti ranije?

“Nijedan direktor ili premijer nije iz SBB-a. Nas su isključili iz BPK-a i ubacili Radeljaša i njegove članove. Čestitam svakome ko misli da je Radeljaš i njegova stranka jači od Radončića i SBB-a. Možda SDA nađe ruke u TK i KS da nas ispišu. sam neka Izetbegović nađe parlamentarnu većinu od 52 člana, neka daju potpise i odmah izlazimo iz vlasti. Ali reći da se Radončić iznervirao, napustio vlast, dovest sve do kolapsa i to pripisati Radončiću – nismo djeca”, izjavio je Radončić.

Izetbegović je rekao da ne očekuje da ćete izaći iz koalicije do kraja godne, ali pred izbore da će SBB napustiti koaliciju?

“Njegova omiljena disciplina je gatanje. To nije ozbiljno. Ja insistiram da ne lažemo narod. Ne želim participirati u lažima. Skinuli su mnogo ljudi s biroa. Ne želim biti dio vlasti koja će lagati narod. Ne može mene Izetbegović na to natjerati”, poručio je gost Pressinga na N1.

Za Radončića kažu da “šuruje” s Dodikom i Čovićem. Kakvi su odnosi?

“Dodik i Čović su mene smijenili s mjesta sigurnosti. Podsjetimo, Bakir je Dodiku na sastanku u kafani dao slamku spasa, a ne ja. Ako imate žestok lični sukob, antagonizam između Bakira i Dragana, Bakira i Mileta, zar još jedan Bošnjak učestvovati ko će koga jače udariti šakom? ostaviti jednu osobu koja može razgovarati. S Čovićem sam se vidio na sajmu, a s Dodikom kod Mogherini, ali to je bio sastanak nas 10. Svako radi svoj posao. Dodik je u opoziciji na držvnom nivou i tu nema priče, a Bakir Izetbegović i ja ne pričamo lično. Od kako ne razgovaram s Izetbegovićem, uljudno se pozdravimo, ali mnogo lakše funkcionišem.”

Vezane objave