PRIŠTINA – Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa OVK koji u Francuskoj čeka odluku suda da li će biti izručen Srbiji koja ga tereti za ratne zločine, izjavio je da zahtev za njegovo izručenje predstavlja direktan poziv na rat.”Ovo je direktan poziv na rat. Ako neko ima problem da to razume ili je kukavica ili odbija da se suoči sa realnošću”, rekao je Haradinaj u intervjuu za televiziju KTV.On i da je lažna izjava francuskog ambasadora u Prištini prošle nedelje da mu se sudi na osnovu novih dokaza.
“On (francuski ambasador) je lagao zato što je Beograd njega takođe lagao”, Haradinaj, prenosi Gazeta expreš.Haradinaj je uveren da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtev za njegovo izručenje, na osnovu dokaza predstavljenih na prethodnom ročištu.

On smatra i da je odluka da ne sme da napusti Francusku do konačne odluke suda u Kolmaru, imala za cilj da se “drži podalje” od procesa odlučivanja.Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, a Apelacioni sud u Kolmaru trebalo bi u četvrtak da saopšti odluku o zahtevu za njegovo izručenje.
Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Vezane objave