308793 Korona Virus Nad Virusima 01 F

Broj mrtvih od koronavirusa popeo se na 25 dok je broj potvrđenih slučajeva oboljelih porastao na 830.
Kako piše BBC, najmanje 10 centralnih kineskih provincija u kojima živi 20 miliona ljudi uvelo je restrikcije za putovanja. Restrikcije variraju od grada do grada, a većina ih je obustavila javni prijevoz.

U Wuhanu su ukinuti autobuski, željeznički podzemni i zračni prijevoz, dok se stanovnicima savjetuje da ne putuju van grada. Vlasti su otkazale većinu javnih događaja u Kini poput godišnjeg nogometnog turnira u Hong Kongu, proslave Kineske nove godine u Macau i tradicionalnog sajma u hramu te zatvorile Zabranjeni grad u Pekingu za posjete.

U četvrtak je preminuo jedan pacijent u provinciji Hebei, što je peti smrtni slučaj u tom mjestu. Užurbano se gradi još jedna bolnica zbog nedostatka bolničkih kapaciteta.

SAD istražuje drugi potencijalni slučaj oboljenja od koronavirusa navodeći da je riječ o studentu s Univerziteta Texas A&M koji je bio u Wuhanu.

Vijetnam i Singapur su potvrdili prve slučajeve koronavirusa. Drugi poput Velike Britanije i Kanade također istražuju sumnjive slučajeve.

Tajvan je zabranio dolazak stanovnicima Wuhana, a State Depratment SAD-a upozorio je Amerikance da budu oprezni prilikom putovanja u Kinu.