General Ratko Mladić, koji je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina u BiH, zatražio je od sudija u Hagu da ga puste da obiđe grob ćerke Ane u Beogradu

Mladić je juče na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu da se uskoro navršava 25 od ćerkine smrti i da želi da bude na pomenu.

– Navršava se 25 od smrti moje ćerke Ane, koja je ubijena kad je imala 23 godine. Majka mi je preminula 2003. godine i nisam se oprostio ni sa njom, niti sam joj otišao na grob u Istočnom Sarajevu. Takođe, tu su i drugi preminuli rođaci na čijim grobovima nisam bio, a voleo bih. Nadam se da ćete moj razmotriti sa humanošću i saosećanjem pošto sam teško bolestan, umirem, neću još dugo… – rekao je Mladić.

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila kaže da postoje šanse da Hag odobri Mladiću ovaj zahtev.

– Sada, kad je Meron otišao iz Haga, šansa da ga puste da obiđe grobove svoje ćerke i rođaka. Nažalost, to nije moglo da se desi pre, dok je Meron bio na čelu suda. Bilo bi vrlo humano sa njihove strane da to učine – podvlači Fila.

Inače, na statusnoj konferenciji govorio je i Mladićev branilac Dragan Ivetić, ali iza zatvorenih vrata. Na javnoj sednici nisu pominjani drugi detalji o žalbenom postupku u ovom predmetu.

Vezane objave