Zločin muslimanskih paravojnih snaga, Teritorijalne odbrane i policije u Dobrovoljačkoj ulici nad pripadnicima JNA u dogovorenom mirnom povlačenju, ni nakon 27 godina nema sudskog epiloga u pravosudnim institucijama BiH.

Iako je Tužilaštvo ponovo otvorilo istragu krajem prošle godine, i to nakon što ju je 2012. obustavio međunarodni tužilac Džud Romano, u Republici Srpskoj nema mnogo nade da će se dokazati ratna istina i pravično okončati slučaj stradanja vojnika.

“Za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Zaista sam skeptičan, volio da se barem na određen način pravda zadovolji i da svi odgovorni za zločine, u ovom slučaju nad pripadnicima JNA koji su u skladu sa postignutim sporazumom mirnim putem se povlačili sa teritorije, pa kažem i naivno vjerujući sporazumom sa neprijateljskom stranom”, kaže Radomir Graonić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Porodice poginulih vojnika pritužbama su morale da se bore za dalju istragu protiv člana ratnog Predsjedništva Ejupa Ganića, ali i Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića.

Istraga se nastavlja zbog sumnje da je na razoružane vojnike u povlačenju u sanitetskim vozilima otvarana vatra, a dio vojnika iz kolone zlostavljan u Centralniom zatvoru i štabu Teritorijelne odbrane. Ipak, bivšem postupajućem tužiocu Džud Romanu 2012. godine nije bio problem da utvrdi da je kolona JNA bila legitimna vojna meta, i pored činjenice da je po dogovoru sa tadašnjim rukovodstvom i garancijama UNPROFOR-a napuštala Sarajevo.

Jasno je da je riječ o sistemskom onemogućavanju istrage u Tužilaštvu BiH smatraju u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.

“Godinama nije rješavano po prigovoru ni porodica ni MUP-a Republike Srpske kao podnosioca tog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina. Mi smo tu na raspolaganju da stavimo sve svoje resurse kako bi taj predmet dobio napokon sudski epilog u vidu optužnice i da se uđe u sudski proces da bude osuđujuća presuda”, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Porodice srpskih žrtvava i delegacija Republike Srpske već treću godinu ne idu u nekadašnju Dobrovoljačku na obilježavanje stradanja vojnika JNA. U Sarajevu ni danas ne nailaze na poštovanje prema žrtvama

“Ne dozvoljavaju da se izgradi spomen ploča poginulim u Dobrovoljačkoj ulici, a zahtjev je podnijela Republčka organizacija porodica poginulih boraca prije više godina. Takođe, iz bezbjednosnih razloga, kako navodi Kantonalni MUP, nije dozvoljeno da se članovi porodice poginulih i mi koji dolazimo dolje na obilježavanje ovih događaja dođemo do mjesta stradanja”, rekao je Miroslav Maričić, predsjednik Podoodbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Napadom na kolonu JNA rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiG Ejup Ganić sa rukovodstvom tadašnje Republike BiH. Za bezbjednost vojnika garantovao je i tadašnji predsjednik Predsejdništva Alija Izetbegović, ali je kolona JNA napadnuta čim je Izetbegović sa svojom pratnjom iz Dobrovoljačke bezbjedno krenuo ka Predsjedništvu.

Vezane objave