Istražioci tragaju za bandom profesionalaca koja je juče u gluvo doba noći, u 3.30 časova, gasom raznijela bankomat “UniCredit banke” u sklopu samoposluge “Merkator” u Hadžićima.

Opasna metoda

U eksploziji je uništen i ulazni portal supermarketa, a pljačkaši su sa sobom odnijeli bankomat sa novcem. Sve je odrađeno u nekoliko minuta, a pretpostavlja se da su pobjegli magistralnim putem Sarajevo – Mostar, koji je udaljen samo metar od opljačkanog objekta.

Kako pričaju stanari zgrade u kojoj je smješten supermarket, sve se desilo kao u kriminalističkim filmovima.

– Probudila me jaka eksplozija. Bilo je poput zemljotresa. Ne znam kako da vam sve to opišem. Čuo se veliki prasak, kao da je pukla bomba. Uz našu zgradu je i benzinska pumpa, čovjek pomisli na ono najgore. Sišli smo napolje, auti stoje na istom mjestu. U rekordnom roku došla je policija sa dugim cijevima, specijalci. Nijedan auto nije oštećen – kaže Merima Bandić, koja ni sada, kako kaže, ne može doći sebi, kako se to brzo desilo i kako su lopovi posao uradili u rekordnom roku.

Nezvanično je potvrđeno da je bankomat raznesen plinom. Očito se radi o profesionalnim lopovima, kojima je, kako reče jedan radnik iz obezbjeđenja, potrebno malo vremena do dođu do plijena.
Pričinjena šteta

– Pljačka uz upotrebu plina je opasna i tu lako, uz samo malu grešku, mogu da nastradaju i pljačkaši. Očito je da se radi o iskusnim lopovima, profesionalcima – je sagovornik Avaza.

Radnici “Mercatora” koji su juče ujutro došli na posao, nisu mogli ući dok policija ne odradi uviđaj.

– Unutra je dosta toga oštećeno od eksplozije. Tek nas očekuje posao kad policija završi uviđaj. sve ovo počistiti, dovesti u red. Oštećena su ulazna vrata, dosta toga je uništeno – nam je jedan od radnika.

Objekt je pod videonadzorom i pljačkaši su sigurno snimljeni. Pretpostavlja se da su bili maskirani, što će otežati njihovu identifikaciju.

Više timova sarajevske policije prikupljalo je juče tragove sa mjesta događaja i obavilo uviđaj.
Sa mužem izletjela napolje

Jasmina Drkić, stanarka zgrade u kojoj je supermarket, protekle noći nije spavala.

– Imam ispit na fakultetu i čitavu noć sam učila za kompjuterom. Nešto prije četiri sata čula se eksploziju, jaku detonaciju. Pogledala sam na prozor, ništa nisam mogla posebno vidjeti. Sa mužem sam odmah izašla napolje. Ovaj žuti automobil je naš, blizu je mjesta eksplozije, ali srećom, nije oštećen – govori Drkić.

Vezane objave