Najava Munire Subašić da će nemačkim tužiocima predati spisak s imenima više od 22.000 Srba koji se, prema njenim rečima, sumnjiče za učešće u genocidu u Srebrenici izazvala je velike reakcije srpskog stanovništva u Podrinju.

Posle pojave vesti o ovoj akciji Subašićeve, predstavnici političkih partija i srpskih udruženja ističu da u celom Podrinju ne živi toliko Srba koliko ih je Subašićeva stavila na svoj spisak “osumnjičenih zločinaca”.

“Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama iz poslednjeg rata, spisak koji je Subašićeva pripremila da preda predstavnicima tužilaštava iz Nemačke, koji su najavili svoj dolazak u Potočare 11. jula, predstavlja klasičan primer politički instruisane priče protiv čitavog srpskog naroda i Republike Srpske. U kompletnom srebreničkom i bratunačkom kraju ne živi 22.000 stanovnika svih vera i nacija, a kamoli da može postojati spisak tolikog broja Srba koji su navodno učestvovali u ratnim događajima iz jula 1995. u Srebrenici”, kaže predsednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović.

U izjavi koju je dala medijima, Subašićeva je potvrdila da će predstojeću komemoraciju bošnjačkim žrtvama u Potočarima iskoristiti da nemačke tužioce, kako je rekla, upozna s imenima osumnjičenih zločinaca. “Uručićemo im zahvalnicu za dosadašnju saradnju, ali i spisak više od 22.000 ljudi. Uvereni smo da će Nemačka proveriti da li su ti ljudi prijavili da su učestvovali u Vojsci RS i u genocidu, kao i da će proveriti da li se nalaze na teritoriji Nemačke”, rekla je Subašićeva.

Predsednik Udruženja građana “Istočna alternativa” iz Bratunca Vojin Pavlović kaže da ne postoji logično objašnjenje za toliki broj “srpskih zločinaca” do kojeg je došla Subašićeva, osim ako na spisak nije stavila doslovno sve nekadašnje pripadnike VRS iz Podrinja i sarajevsko-romanijskog regiona. “Nije valjda da je svaki Srbin koji je nosio pušku i branio svoj kućni prag ratni zločinac? Ovakve izjave i postupci ne doprinose pomirenju i jedino mogu da stvaraju nove tenzije i netrpeljivosti” kaže Pavlović.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić tvrdi da Subašićeva namerno provocira nove svađe i sukobe.

“Da li će makar jedan, a ne 20.000 Bošnjaka, odgovarati za ubistva i zatiranje moje porodice u proteklom ratu? Za Subašićevu je očigledno svaki Srbin zločinac i ona to čak ni ne skriva”, kaže Mandić.