Odjeca

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je izmijenjene i dopunjene preporuke za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima, odnosno butika, prodavnica igračaka, obuće, sportske opreme, nakita, knjižara.

Kad je riječ o buticima, i dalje, koliko god je to moguće, izbjegavati probavanje odjevnih predmeta.

– Ako je neophodno isprobavati garderobu, voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima. Prije ulaska u prostor za kabine, postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom, a zadržavanje u kabini potrebno je svesti na minimum – kažu u Institutu.

Dodaju da kabine obavezno dezinfikovati dva puta u toku jedne smjene, a po potrebi i češće.

– Kabine držati otvorene kada nisu u upotrebi, a u jednu kabinu dozvoljen je ulaz samo jednoj osobi, izuzev pratnje, odnosno roditelja ili staratelja, u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć. omogućiti prozračivanje kabina prije sljedećeg korisnika. Takođe, potrebno je odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske. Maska se nosi na da pokriva nos, usta i bradu i da dobro prijanja na lice – navodi se u preporukama.

Vezane objave