Pedijatar Foto Shutterstock

Ambulante porodične medicine i službe hitne pomoći u domovima zdravlja u Srpskoj posljednjih pune su pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija i gripa, među kojima je značajan broj djece.

Ljekarsku pomoć traže kako zbog infekcija godnjih, tako i zbog infekcija donjih disajnih puteva, a najčešće je riječ o upali pluća.

Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju ljekaru su povišena temperatura, opšta slabost, bolovi u zglobovima i mišićima, kašalj.

Djeca su posebno izložena zarazi, s obzirom na to da borave u kolektivima, u kojima se infekcije brže šire. Zato ne čudi što su u mnogim školama odjeljenja gotovo prepolovljena, odnosno što sve više učenika odsustvuje sa nastave.

– U jednom danu sa nastave je odsustvovalo čak 12 učenika, od čega četvoro nije došlo na nastavu, a ostatak smo morali poslati kući, jer se nisu osjećali dobro – kaže jedna banjalučka učiteljica.

Ipak, u Klinici za dječje bolesti u UKC RS kažu da je broj djece sa težim oblicima respiratornih infekcija, koja su na liječenju, uobičajen za ovaj period godine, odnosno da nije povećan u odnosu ne prethodne godine.

Načelnik ove klinike Vladimir Mirošljević ističe i da kapaciteta za prijem ovih pacijenata klinika uvijek ima.

– Respiratorne infekcije kod djece su najčešće infekcije dječje dobi i djeca mogu da imaju šest do 10 takvih infekcija u toku godine. Najveća učestalost je od novembra do aprila. Mnogo su češće infekcije gornjih respiratornih puteva od infekcije donjih respiratornih puteva, odnosno upale pluća – kaže doktor Mirošljević za Srpskainfo i dodaje da su mnogo češće virusne upale pluća nego bakterijske, koje mogu da nastanu ili kao nastavak prethodne virusne infekcije, a rjeđe kao bakterijska pneumonija od samog početka bolesti.

Slična situacija u RS je bila i prošle sezone, u vrijeme kada kolaju brojni virusi, koji kod djece izazivaju brojne infekcije disajnih puteva.Ljekari apeluju na roditelje da bolesnu djecu ne vode u kolektive, odnosno vrtiće i škole. Objašnjavaju da su djeca, posebno do treće godine života, podložnija upalama pluća, jer im je nedovoljno razvijen imunitet. Sklonost infekcijama disajnih organa smanjuje se kako odrastaju.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su na bolničkom liječenju zbog upale pluća najčešće upravo djeca uzrasta od godinu do 3 godine, a da je potreba za ovim liječenjem kod djece od četvrte do šeste godine i dalje upola manja.

Ako se upale pluća na vrijeme prepoznaju i ako se primjeni adekvatna terapija, nema komplikacija. Zdravstveno stanje djece može biti ozbiljno ugroženo, ako imaju teži oblik upale pluća sa pleuralnim izlivom, odnosno ako imaju tečnost između dvije plućne ovojnice, koje ostavljaju posljedice, kao i upale pluća koje se ponavljaju kod istih pacijenata, kažu pedijatri.

Djeca koja su imala težu kliničku formu, kao i djeca kod koji se upala pluća ponovila, moraju bolji nadzor. Takvu djecu vakcinisati i sezonskom vakcinom protiv gripa, uz preporuku odabranog pedijatra ili doktora porodične medicine.
Zabrana posjeta pacijentima

Rukovodstvo UKC RS zabranilo je posjeta pacijentima kao preventivnu mjeru s ciljem smanjivanja pojave sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu.

U petoj nedjelji 2020. domovi zdravlja u RS prijavili su 5.693 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.243. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 54 obolelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI). Prvi put su prijavljeni smrtni ishodi SARI, i to dva u UKC RS, a koji su bili pozitivni na virus influence A i B (bez subtipizacije).

Maja Radoja, Valentina Mišljenović

Vezane objave