Screenshot 2021 02 02 Četrdeset Godina Od Premijere Filma „sjećaš Li Se Doli Bel“ Kusturica Nadleteo Sarajevo Foto
Četrdeset Godina Od Premijere Filma „sjećaš Li Se Doli Bel“ Kusturica Nadleteo Sarajevo Foto

Projekcijom filma “Sjećaš li se Doli Bel”, povodom 40 godina od premijere ovog ostvarenja, večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu počela restrospektiva velikana svjetskog filma Emira Kusturice.

Večeras se prikazuje digitalno restaurirana kopija Kusturičnog filmskog prvenca, promovisanog u Sarajevu 2. februara 1981. godine, u kojoj se slavni reditelj već na početku karijere okitio “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskom festivalu.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Film, u kojem igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, LJiljana Blagojević, Mira Banjac i Pavle Vuisić, bio je odskočna daska za sva naredna Kusturičina ostvarenja, počev od „Oca na službenom putu“, koji će u okviru retrospektive biti prikazan sutra u 18.00 časova.

U Jugoslovenskoj kinoteci od nedjelje, 21. novembra, do četvrtka, 2. novembra, biće prikazani i filmovi “Život je čudo”, “Snovi u Arizoni”, “Podzemlje”, “Crna mačka, bijeli mačor”, “Na mliječnom putu” i “Zavjet”, kao i dokumentarci “Super 8 priče”, “Maradona” i “Pepe, jedan uzvišeni život”.

Na restrospektivu slavnog autora u okviru programa Velikani svjetskog filma pažnju skreće i naslovna strana novembarskog izdanja časopisa “Kinoteka”.

U eseju povodom 40 godina od premijere debitantskog filma Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel” Marijana Terzin Stojčić analizira opus “filmskog doajena koji piše, komponuje, predviđa i filmski kadrira, suvereno vladajući svakim vidom umjetničkog izražavanja”.

Autorka eseja ocjenjuje da je Kusturica postao i do danas ostao jedna od ikona savremene svjetske kinematografije, ističući da na prostoru bivše Jugoslavije ne postoji filmski umjetnik sa toliko značajnih svjetskih esnafskih priznanja.

– Ne postoji Srbin koji je privukao više sveta ovoj balkanskoj međi. Ne postoji autor koji je više pričama o ratu kritikovao njegovo bezumlje. Ne postoji stvaralac koji je izgradio više spomenika svojoj sabraći nego što je primio priznanja – zaključuje Stojčićeva.