Ubistvo koje je počinio Harald Kopic (Kopitz), koji je prošli ubio svoje troje djece, spada u one najteže razumljive zločine, budući da je protivno prirodi ubiti vlastito dijete. Ipak, Harald nije usamljen u tom teškom zločinu. Otac monstrum pravdao se da je ostao bez i nije želio biti sam kada se ubije pa je svoju djecu otrovao i ugušio.

Poremećaj ličnosti

Zoran Milošević (28) iz Bratunca šakama je ubio svog petomjesečnog sina. Nakon hapšenja priznao je zločin, navodeći da je bebu ubio jer ga je iritiralo to što je zbog gladi plakala, a majka Jelena nije je htjela nahraniti. Zoran i Jelena, pokazala su vještačenja, pate od duševnog oboljenja.

Psihijatri, pak, ističu kako je zapravo predrasuda da su u pravilu počinioci najtežih zločina uglavnom psihijatrijski pacijenti.

– U podlozi nekih nama nerazumljivih događanja najčešće i nije ozbiljna psihijatrijska dijagnoza, poput depresije, šizofrenije ili paranoidne psihoze. Nerijetko je u podlozi zločina poremećaj ličnosti. Tako teški zločini, nažalost, uglavnom se teško preveniraju jer su vrlo rijetki, a i počinioci ne pokazuju prije takvih događaja devijacije koje bi zahtijevale intervenciju – za „Dnevni avaz“ objašnjava psihijatar, dr. Abdulah Kučukalić.

U vrijeme kada se više cijeni forma nego suština, a društvo više cijeni lijepu fasadu, najčešće se ne brine o tome šta se skriva iza. Koliko je samo dječijih suza proliveno u mraku…

– Zdrave emocije čine čovjeka zdravim, a tome malo posvećujemo pažnju. Djecu treba učiti odmalena da razvijaju ljubav prema sebi i drugima. Suosjećanje je ono što pravi razliku između čovjeka i ostalih živih bića. Nažalost, više gledamo u mobitele nego u oči drugima, a to neće pojačati našu emocionalnu osjetljivost, siguran znak da moralni kompas dobro radi, a to je presudno u trenutku krize – dodaje Kučukalić.

96 zatvora za smrt Ćesira

Teško je bilo čitati šta su sve radili ubogom dječaku Smaji Ćesiru njegova majka, očuh te nana i djed. Gašenje cigareta na genitalijama, brojni netretirani lomovi kostiju i konačno smrt. Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa osuđeni su na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 zatvora, a nana Munira Lipa na četiri i po godine. Djed Emir u međuvremenu je umro te nije dočekao kaznu. Očuhu je smetalo to što je Smajo ličio na biološkog oca.
Zadavila sina i bacila ga u more

Kjara Pašić dobila je 33 godine zatvora jer je ubila svog trogodišnjeg sina Denisa Pašića, kojeg je rodila u Bihaću i od čijeg oca se razvela. Bešćutna majka je u Puli zadavila mališana i tijelo bacila u more.

Zaklao djecu pa se objesio

Admir Sović (37) je pretprošle zime zaklao svoje troje djece, a potom se objesio u kući u kojoj su živjeli kao podstanari u bihaćkom naselju Mali Lug. Monstruozni zločin Sovića, otkriven 13. decembra 2018., zaprepastio je BiH i region. Admir je svirepo ubio svoje troje djece na spavanju, najstarijeg sina od sedam godina, kćerku od pet i najmlađeg sina od dvije godine.

Vezane objave