Psihijatrijskoj bolnici u Podromaniji kod Sokoca donirana je medicinska oprema koju je obezbijedio “Rotari klub” iz austrijskog grada Klosterneuburga.
Direktor bolnice Biljana Cvijetić rekla je novinarima da je posredstvom “Rotari kluba” iz Srebrenice donirano više desetina kreveta, dva ultrazvučna aparata, stolovi za pregled pacijenata, nadzorni monitori, invalidska kolica, oprema za kuhinju i prostorije dnevnog boravka, kao i kancelarijska oprema.

Prema njenim riječima, riječ je o korištenoj medicinskoj opremi koja je ispravna, te je prije upotrebe servisirana i kontrolisana.

Ona je napomenula da ova bolnica, u kojoj boravi 150 pacijenata, koristi opremu staru 40 godina koja je u lošem stanju, što otežava rad bolničkog osoblja, ali i tretman i boravak pacijenata.

Predsjednika srebreničkih rotarijanaca Nedeljko Simić, koji je koordinator projekta obezbjeđenja medicinske opreme za sokolačku bolnicu, kaže da je ovo šesti od deset planiranih kamiona pomoći u medicinskoj opremi, inventaru i namještaju.

Simić je rekao Srni da je za sokolačku bolnicu obezbijeđeno 15 tona različite medicinske opreme, ali je da se, zbog komplikovane procedure uvoza i plaćanja PDV-a na humanitarnu pomoć, dovodi u pitanje nastavak realizacije ovog projekta.

On kaže da donatori ne mogu da shvate da treba da plate carinu i PDV na opremu koju poklanjaju.

Dopremanje medicinske opreme za sokolačku bolnicu je nastavak projekta koji su prije tri godine inicirali rotarijanci iz BiH, a podržale njihove kolege u Austriji.

Za tri godine relizacije ovog projekta obezbijeđena je pomoć u medicinskoj opremi za više od 30 medicinskih ustanova u BiH čija je ukupna vrijednost veća od milion KM.

Simić je izrazio zahvalnost Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Istočnog Sarajeva koja je preuzela izvršavanje procedura i obaveza za dobijenu medicinsku opremu za sokolačku bolnicu.