Otkaz2

Samohrana majka dvoje djece Samra Jašarević (35) iz Zenice razočarana je u Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica, Upravu, Sindikat, Elektroprivredu , s obzirom na to da je, nakon šest mjeseci rada u Staroj jami, dobila otkaz.

Posebno je pogađa to zato što je posao dobila nakon što je njen suprug 22. oktobra 2012. stradao u Staroj jami. Posao koji je dobila u aprilu ove godine, uslijedio je po članu 17. Kolektivnog ugovora Rudnika, ali su joj danas svi okrenuli leđa, piše Avaz.

– Suprug mi je poginuo u Staroj jami kad ga je traka koja izvlači ugalj, uhvatila i doslovno rastrgala. Čekala sam ga tog kobnog jutra u kući. Trebao je doći iz noćne, ali umjesto njega, na vrata su došli iz Uprave da saopšte tu vijest – govori ona.
“Trebalo mi je dosta vremena da se oporavim”

Bol koju je tada doživjela, kaže, osjeća i dan-danas. Posebno zato što su njihova malena djeca ostala bez oca.

– Trebalo mi je dosta vremena, kao i djeci, da dođem sebi. Nakon što sam psihički ojačala, dobila sam, prije šest mjeseci, posao komercijaliste u Staroj jami. To je dogovor koji sam postigla s Rudnikom nakon tragedije. Oni su, dakle, zakonski obavezni da zbrinu porodicu i zaposle jednog člana porodice poginulog – kaže ona.

Pokojni suprug radio je pet godina u Rudniku, tek je bio dobio rješenje zastalno, a onda je doživio tragediju, govori Jašarević

Ističe da su dobili finansijsku pomoć od Rudnika te da su taj dio maksimalno i korektno ispoštovali.

– Ali, nema tog koji može nadomjestiti mog supruga niti vratiti djeci oca. To je trenutna pomoć. Od nje smo se osigurali stambeno, da imamo gdje živjeti. Ali, ne živi se godinu-dvije, cijeli život opstati, školovati djecu. Zato mi je posao bio itekako bitan – govori ona.

Ali, 27. septembra dobila je obavještenje da joj neće produžiti ugovor.

– Značili su mi ta plata i topli obrok. Djeca rastu, potrebe su sve veće. Obećavali su mi produženje ugovora, a na kraju sam prepuštena sama sebi. Išla sam u Upravu, rekli su mi da su im ruke vezane, da trebaju dobiti saglasnost od “Elektroprivrede BiH” – govori ogorčena Jašarević.Nakon toga, svjesna da nema drugog izlaza, pismeno se obraćala na brojne adrese, pa i Sinanu Husiću, ali nikad nije dobila nikakav odgovor, što ju je shrvalo.

– Boli me što svi, pa i zenički i federalni Sindikat, govore da niko neće ostati bez posla, a učinili su to ženi poginulog rudara. Ovo je drugi put da mi se ruši život. Oduzeli su mi djeci oca, a sada i egzistenciju za život – kroz suze nam govori.
Ne gubi nadu

Njeno dvoje djece, koja su četvrti i osmi razred, svjesno je, takođe, situacije u kojoj se nalaze. Uprkos činjenici da su se svi oglušili na njene vapaje, Samra Jašarević ne gubi nadu.

– Čekala sam da me neko spomene u Sindikatu, ali niko ništa. Ogorčena sam. Svi su mi okrenuli leđa. Ako nisu htjeli radi mene da se bore za moju djecu, trebali su to radi mog rahmetli muža. Kazala sam i novom direktoru Edinu Pašiću, ali ništa mi nije rekao – kaže, jecajući, Jašarević, koja ne zna kako dalje kroz život.

Related posts