Ambasada Ruske Federacije u izdala je diplomatsku notu u kojoj navodi da ne prihvata Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u

U noti je navedeno da Savet bezbednosti UN nije formalno pristao na Šmitovu kandidaturu i da ga zbog toga Ruska Federacija ne smatra legitimnim visokim predstavnikom, prenosi RTRS.Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savet bezbednosti UN, navodi se u noti ruske ambasade u BiH.

Podsećamo, nemačka kancelarka Angela Merkel će u sredu, 18. avgusta, u svom kabinetu primiti Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika u BiH, i njegovog prethodnika, Valentina Incka, prenele su “Nezavisne novine”.

Pozivajući se na svoja saznanja, „Nezavisne“ da će tema razgovora biti evropski put i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na njihovo pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja Republike Srpske da sarađuju sa Šmitom, rečeno im je da je u pitanju ranije planirani sastanak. Vlast i opozicija Republike Srpske postigli su ranije dogovor da je dolazak Šmita za visokog predstavnika za Banjaluku neprihvatljiv jer nije izabran u Savetu bezbednosti UN.

Vezane objave