Res 1586635015 U Njemackoj 14 Posto Ljudi Steklo Imunitet Na Covid 19

Akademik Ruske akademije nauka Sergej Nedospasov ispričao je za ruske medije o načinima lečenja obolelih virusom korona i mogućnostima da se virus „obmane“ metodama genetičkog inženjeringa.

Naučnik je istakao da je za stvaranje vakcine protiv kovida 19 potrebno pribeći genetskim tehnologijama, a pri kreiranju pretkliničkih modela možda će biti potrebne izmene genoma.

„Do sada u tom virusu nije nađeno ništa što bi izazvalo sumnju u mogućnost dobijanja vakcine“, istakao je akademik za televiziju „RT“ i dodao da će taj proces trajati meseci, a testiranje vakcine više od godinu .

Nedospasov je takođe da se oboleli od virusa korona mogu lečiti uz pomoć transfuzije plazme i dodao da kod takve metode i mana – rizik da se pacijentu „unese“ druga infekcija.

„To je razlog zbog kojeg je praktično ispravnije koristiti prečišćene preparate ukupnih antitela iz krvi obolelih“, dodao je Nedospasov koji je šef laboratorije za molekularne mehanizme imuniteta Instituta za molekularnu biologiju „Engelhardt“,.

On je objasnio da postoji još jedan da se dobije lek za virus korona, a to je veštačko stvaranje neutrališućih antitela. , naučnik je upozorio da i taj metod ima manu – zaštita organizma u tom slučaju vremenski je ograničena. Stoga, najpouzdanija opcija ostaje vakcinacija.

„Uspešnom vakcinacijom u nama se formiraju ne samo neutrališuća antitela, već i limfociti koji proizvode ta antitela. Upravo oni omogućavaju imunološko pamćenje i dugogodišnju zaštitu“, objasnio je Nedospasov.

Broj obolelih od virusa kovid 19 u svetu porastao je na više od 2,8 miliona ljudi, dok se od ove infekcije oporavilo više od 812 hiljada , pokazali su najnoviji podaci portala Vorldometers. Do sada je u svetu preminula 198.063 osoba od novog korona virusa.

Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je za protekla 24 časa od virusa korona obolelo još 5.966 osoba, čime je ukupan broj obolelih porastao na .588, saopštio je operativni štab za borbu protiv širenja virusne infekcije.

Kako se navodi, samo je u Moskvi zabeleženo 2.612 novih slučajeva, dok je u Sankt Peterburgu registrovano 605.

Related posts