Guca, 12. avgusta 2017. - Sabor trubaca u Guci. Sabor trubaca u Guci privukao je paznju britanske agencije Rojters, koja ga opisuje kao "najzivopisniji tradicionalni muzicki dogadjaj u Srbiji" i navodi da je ovogodisnji Sabor privukao hiljade ljudi koji uzivaju u zvuku trube, i to ne samo Srbe, vec i turiste iz celog sveta. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

GUČA – Videćemo i to čudo – Guču pod maskama, kontrolom, testovima. Čuveni Sabor trubača neće biti isti kao ranije, pristup će biti restriktivan, a oni koji žele lepo da se provedu i uživaju, moraju da budu ozbiljni.

Sabor trubača u Guči i zvanično je dobio zeleno svetlo da može biti održan, ali uz posebne mere bezbednosti koje se tiču virusa korona. Ovo je potvrdio predsednik Opštine Lučani i Saborskog odbora Milivoje Dolović, napominjući da će dragačevska prestonica ugostiti saboraše na 60. jubilarnoj trubačkoj fešti od 13. do 15. avgusta.

Šta kažu pravila? Prvo, za ulazak u Guču biće potrebna potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu. Za one goste koji navedene potvrde, vršiće se testiranje antigenskim testom na licu mesta.

Organizator Sabora u saradnji sa DZ Lučani i Ministarstvom zdravlja RS obezbediće dovoljne količine brzih antigenskih testova, a testiranje će sprovoditi radnici DZ Lučani, uz pomoć kolega iz Čačka.

– Važno je napomenuti da je opština Lučani kao organizator manifestacije, a čiji pokrovitelj je i Ministarstvo kulture, spremna da bezbedno i sigurno dočeka hiljade posetilaca iz, najpre, susednih opština, čitave Srbije i celog sveta. Opštinski štab za vanredne situacije je kreirao specijalan protokol sa merama bezbednosti tokom održavanja Sabora, koji je odobrio Krizni štab Republike Srbije a koji detaljno definiše na koji se može doći na festival trube – ističe Milivoje Dolović, komandant Štaba i predsednik opštine Lučani.

– Jasno je propisano da na festival mogu da dođu svi oni koji imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test, potvrdu o preležanoj bolesti kovid-19, urađen antigenski test ili test odrađen na predviđenim punktovimana na kojima će se obavljati kontrole i sprovoditi epidemiološke mere. Punktovi će biti postavljeni na prilazima Guči na kojima će biti 50 redara. Da se ne bi stvarala gužva na ulazu u Guču, provere će biti omogućene i u Požegi, Čačku i Ivanjici. Zdravlje naših saboraša je na prvom mestu i zbog toga ćemo sve uraditi transparentno kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mere. Pozivamo sve na kvalitetno druženje, odličnu muziku i uživanje u izvornom okruženju – navodi Milivoje Dolović.

Izvor: Morava info, Blic

Vezane objave