Korona Karantin Federacija Sarajevo

Nakon što su dva mjeseca proveli u izolaciji u svojim domovima, sada su zatvoreni u granicama zemlje. Posljedice su to pandemije korona virusa, pa mnoga ranije dogovorena ljetovanja masovno propadaju, a malo ko se usuđuje praviti nove planove.
Evropske države polako ublažavaju mjere koje su uvedene zbog širenja virusa, a mnoge najviše zanima kada će doći do otvaranja granica. Većina zemalja Evropske unije već je između sebe dozvolila kretanje, u zavisnosti od epidemiološke situacije. No, to za ne znači mnogo.

Nakon što je objeručke prihvatila građane , Crna Gora je danas za ipak ograničila ulazak u zemlju, i to zbog državljana Republike Srbije koji su preko granice ulazili u Crnu Goru. Tako je i većina aktivnih slučajeva korona virusa importovana u Crnu Goru iz Srbije.

– Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije – saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Tako je od danas za ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine obavezan negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati.

Samo susjedna Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj s bez neophodnog testa na korona virus i dozvole nadležnih komisija.

Hrvatska, jedno od omiljenih ljetnih destinacija državljana , dozvoljava posjete, ali uz određene uslove. Prije svega, potrebno je dokazati razlog ulaska u tu zemlju, odnosno precizirati je li putovanje poslovno, turističko ili ekonomsko.

Takođe, dovoljno je i da se na granici pokaže dokument o vlasništvu nekretnine i zemljišta ili punomoć. To znači da vlasnik, ali i njegova uža porodica, uz određene dokumente, mogu preći granicu Hrvatske.
Iz Ministarstva bezbjednosti naveli su da je za Hrvatsku potrebno popuniti odgovarajući obrazac na internet-stranici entercroatia.mup.hr.

Kako su rekli iz Ministarstva spoljnih poslova, i u Mađarsku, naprimjer, možemo, ali samo s posebnom odlukom.– Kao građanin, s pasošem , ne može se ni u jednu zemlju, izuzev iz susjedstva. Čak i za Hrvatsku morate dokaze. Oni jesu liberalniji prema nama zbog turizma – kažu za Avaz iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole i karantin
Sjeverna Makedonija nije otvorila granice za državljane , ali lijepa je vijest da je to učinila Albanija, koja posljednjih važi za jednu od top ljetnih destinacija u blizini.

Kroz većinu država Evrope dozvoljen je tranzit ukoliko imamo dokaz o boravku ili radnu dozvolu zemlje u koju smo se zaputili. I u Austriju se može ući jedino s tim papirom, dok je za Njemačku potreban dokaz o stalnom boravku, uz obavezan karantin.

U Hrvatsku se ne može prije 1. jula
Kako je hrvatski ministar turizma Gari Kapelli rekao ranije, od stava EU zavisi kada će biti otvorena granica te zemlje za građane . Najavio je da će tokom ove sedmice na nivou EU biti obavljena rasprava za zemlje izvan EU.

– Realno, bez ikakvih restrikcija, prije 1. jula teško – je Kapeli.

Vezane objave