Booking.com

Prvo filmsko ostvarenje o stradanju i najbrutalnijim zločinima nad nedužnim stanovništvom koji su se dešavali u koncentracionom logoru Jasenovac će ugledati svetlo dana. Film koji prikazuje potresnu priču o starcu Vukašinu iz Klepaca i njegovom krvniku, koljaču Žiletu Friganoviću, će imati svoju premijeru, najpre na festivalima, a potom i u bioskopima.Na ovaj igrani film srpska javnost čekala je 70 godina. Film je urađen u produkciji „Anti cenzura”, a snimala ga je mlada autorska i glumačka ekipa koja kroz film istražuje poreklo zla u ljudima, psihološko stanje i bolesni unutrašnji svet ustaškog koljača.

Motiv za nastanak dela po rečima rediteljke i scenariste Svetlane Petrov bila je potreba da se ispravi nepravda prema žrtvama ,a nove generacije upoznaju sa strahotama jasenovačkih žrtava.

„Prva trećina – oproštaj kao kazna“ je igrani film zasnovan na stvarnom događaju u je zločinac Žile Friganović 1943. godine zarad opklade za nekoliko časova surovo i mučki zaklao 1100 Srba. Ono na šta nije bio spreman i što je unelo pometnju u njegov koljački pohod, bila je neverovatna smirenost starca Vukašina Mandrape. Čak ni strašna mučenja nisu mogla da nateraju starca da izgovori „Živio Ante Pavelić“ na šta je Friganović pokušao da ga primora.Umesto toga, u trenutku kada se njegov dželat pripremao da mu oduzme život, starac Vukašin je rekao „Samo ti, dijete, radi svoj posao“. To je bila kap koja je prelila čašu. Koljač je starcu iskopao oči, raskomadao srce, preklao grlo od uva do uva i nogama ga šutnuo u jamu. Tada je zaustavio svoj krvavi pir, ali nikada više nije imao mira, niti je više mogao da „obavlja svoj posao“.

Film je sniman u septembru i oktobru 2015. u Pančevu i Banatskom Novom Selu. Glavne uloge su poverene Predragu Koturu,Nenadu Herakoviću,Vladanu Jakovljeviću i Aleksandru Vukelićua u filmu je dobio ulogu mladi Borislav Vranješ.

Vezane objave