873x400

U kompaniji „Standard“ iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom namještaja, čak 500 radnika dobilo je otkaze, je za „Avaz“ predsjednik Asocijacije drvoprerađivača Suad Ećo.

(jučer ujutru, op. a.) sam dobio i zvanično da je 500 radnika dobilo otkaz, upitno je i radno mjesto za ovih 400 radnika, koliko je ostalo. Oni imaju ugovore na neodređeno, a razmatra se da se i njima da otkaz, ali ispoštovati u ovom slučaju – pojasnio je Ećo.
Krizni štabovi

Dodao je da je ovaj crni scenarij predvidio još prošle sedmice.

– Sad imamo još jednu kompaniju u Sarajevu koja priprema otkaze za 500 radnika, a najvjerovatnije će se to desiti u ponedjeljak ili utorak. To su informacije s terena – je Ećo.

Prema njegovim riječima, Udruženje poslodavaca ima definirane prijedloge kako bi se sve ovo zaustavilo.

, niko da nas shvati ozbiljno i sasluša. Pregovaramo s kriznim štabovima za ekonomiju i u KS, ali i na nivou FBiH. Nastojimo da nađemo rješenje za ove radnike koji su ostali bez , želimo im pomoći. Mjere koje bi se trebale donijeti moraju se usvojiti po hitnoj proceduri, kasno će biti ako se to desi u četvrtak ili petak naredne sedmice – poručio je Ećo.

On kaže da stalno prima pozive poslodavaca koji ga pitaju šta da rade s radnicima od aprila.

– Dakle, nije upitan mart, poslodavci će isplatiti martovske plaće i doprinose, ali za dalje je sve upitno. Kako da se nastavi poslovanje od 1. aprila, a da ne govorim da mi imamo probleme od februara zbog pandemije koronavirusa – istakao je Ećo.

Imamo rješenje

Dodao je da poslodavci imaju rješenje, a pod broj jedan je da PDV-a treba prolongirati.

– Kako će kompanije koje ne rade platiti PDV? Drugi zahtjev je da se prolongira plaćanje doprinosa za februar, mart i april. Treći zahtjev je da se prolongira plaćanje poreza na dohodak, da se omogući prolongiranje plaćanja poreza na dobit za prethodnu godinu. Tražili smo i odgađanje plaćanja kredita za sva pravna lica koja su pogođena pandemijom koronavirusa. To su bili naši prijedlozi – pojasnio je Ećo.
Poslodavci da se dogovore s radnicima

– Predlažemo da se poslodavci sa svojim radnicima dogovore o plaćama, tačnije iznosu koji mogu isplatiti, a kako se ne bi davali otkazi. Oni koji nisu pogođeni ovim problemom neka isplate maksimum, a oni koji ne rade neka se dogovore s radnicima – kaže Ećo.

Related posts