Za svega nekoliko sekundi sve možemo da izgubimo. To je na svojoj koži osjetila Sanja Jokić, koja je završila u invalidskim kolicima zbog saobraćajne nesreće.

Autorskim filmom “Život poslije života”, Sanja je pokušala da prikaže šta joj se dogodilo, sa željom da to svima bude upozorenje.

“Ja sam danas ovdje došla da prikažem svoj film, mnoštvo je poruka koji taj film šalje. Gledano kroz prizmu današnjeg događaja, film šalje poruku prevencije, međutim ne samo to, film je na jedan način edukativan”, rekla je Sanja Jokić.

U proteklih devet mjeseci 98 osoba je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj. Najčešći krivac je neprilagođena brzina. Analizom saobraćajnih nesreća mogli bi da spriječimo nove, poručuje direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

“Dubinska analiza saobraćajnih nesreća je nešto u šta RS namjerava da krene i da svaku saobraćajnu nesreću analiziramo te utvrdimo zašto je do saobraćajne nesreće došlo i da ta saznanja iskoristimo da sprječimo buduće saobraćajne nezgode”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova djelovalo je na uzroke, pa je na prvih devet mjeseci 2016.godine za prekoračenje brzine sanksionisalo 86.399 učesnika u saobraćaju, što je značajno povećanje s obzirom da je u 2015. godini za cijelu godinu sankcionisamo 70 707 učesnika”, izjavio je Goran Amidžić, načelnik Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja MUP-a RS.

Bezbjednost u saobraćaju, ne zavisi samo od vozača. Putna infrastruktura jedna je od bitnih faktora bezbjednosti u saobraćaju, poručili su učesnici međunarodne konferencije, koji su u Banjaluku došli iz zemalja regiona.