Booking.com

Kulturno-istorijsko nasljeđe je značajna vrijednost Nacionalnog parka Sutjeska. Mnogobrojni materijalni ostaci, pisani izvori i spomenici starije i novije istorije govore o prisustvu čovjeka na ovim prostorima, od praistorijskih vremena i svjedoci su burne prošlosti ovih krajeva, od najstarijih elementa materijalne i duhovne kulture-katuna, srednjovjekovnih gradova na karavanskom putu, kao i novije istorije II Svjetskog rata.
Javna ustanova Nacionalni park „Sutjeska“ nastoji da obnovi i restaurira spomenike starije i novije istorije ovog područja.
Da bi uspješno realizovali aktivnosti na restauraciji spomenika svakako bi dobrodošla sva dokumentacija ,vezana za ovo područje, npr.stare fotografije, knjige, mape i drugi predmeti ukoliko ih posjeduju. Zato se mole svi koji posjeduju ovaj vid dokumentacije da nam ustupe na korištenje, kopiranje i umnožavanje i time pomognu da se što bolje realizuju aktivnosti na zaštiti i održavanju spomenika.
Ukoliko posjedujete od navedenog, molimo da se javite na kontakte: +387 58 233 102, 233 130 ili e-mail: [email protected], [email protected]
Uprava parka će nakon provedenih aktivnosti pripremiti prigodne nagrade za učesnike provedene akcije.

Vezane objave