Booking.com

Povodom netačnih, zlonamjernih i malicioznih informacija koje mediji ovih objavljuju, bez ikakve provjere, Sud Bosne i Hercegovine izdaje sljedeće saopštenje za javnost:

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso nikada nije razgovarala sa Mladenom Bajićem, bivšim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske, ni usmeno ni pismeno, niti ga je ikada bilo gdje srela. Svi navodi izneseni na portalu „Novi“ kao i u „Dnevnom avazu“ predstavljaju grubo kršenje novinarske etike i tešku klevetu. Dakle, odlučno demantujemo da su vođeni bilo kakvi razgovori između predsjednice Suda i gospodina Bajića, ni kada je bio aktuelan predmet Purda, ni prije, a ni poslije njega. Pored toga, predsjednica Suda BiH ne postupa u ekstradicionim predmetima – to rade sudije prvog stepena.

Navodi da je predsjednica Suda BiH onemogućavala prebacivanje predmeta ratnih zločina na entitetske sudove nemaju uporište u istini, jer u Sudu BiH više fiksno vijeće koje je nadležno za prebacivanje predmeta ratnih zločina na niže sudove. To vijeće, koje još uvijek radi ovaj posao, odluke donosi samostalno, a na osnovu jasno uspostavljenih kriterija. Predsjednica Suda BiH nikada nije bila član ovog vijeća.

Apsolutno odbacujemo da je predsjednica Suda, zloupotrebom položaja, zaposlila jednu pripravnicu mimo konkursne procedure. Pripravnica je, kao i stotine drugih koji su u Sudu BiH odradili pripravnički staž, primljena na godinu dana, u skladu sa zakonom i uz poštivanje svih procedura Suda BiH. To su činjenice, a sve ostalo su pokušaji diskreditacije predsjednice Suda BiH i teške manipulacije građanima.

Vezane objave