Booking.com

Ogorčeni diskriminacijom Srba u Sarajevu i Federaciji BiH, okupljeni oko sarajevskog ogranka “Prosvjete” uputili su otvoreno pismo sarajevskim, bosanskohercegovačkim, zvaničnicima Federacije BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatama.Ukazali su na ratnu i poretnu demografsku katastrofu na štetu Srba, ali i na nedaće poput otimanja imovine, uvreda, zapostavljanja i uništavanja srpskog kulturnog naslijeđa.

Kazani, jama iznad Sarajeva, samo jedno od neobilježenih srpskim stratišta u Sarajevu, progutala je na desetine sarajevskih Srba. Od zlodjela se amnestirali pripisujući odgovornost ubijenom komandantu 10. brdske sarajevske brigade Mušanu Topaloviću Cacu i njegovom podrđenom Samiru Bejtiću.

U nadi da će suživota biti, a i zbog prevashodne uloge da očuvaju srpsku kulturu i tradiciju, do sada u sarajevskoj Prosvjeti nisu podsjećali na ratnu golgotu sarajevskih Srba. Suživot je mučan, a Srbi se u sarajevskoj čaršiji poistovjećuju sa zločincima.

– Bode u oči ploča na Vjećnici na kojoj stoji da su je zapalili srpski zločinci, čime se cjeli narod svjesno ili nesvjesno poistovjećuje s tim pojmom, ističe Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SKPD „Prosvjeta“ Sarajevo.

Demografska slika za Srbe katastrofalna.

Vezane objave