Screenshot 2019 11 29 Sarajlija Hakirao Profile Na Društvenim Mrežama Pa Ucjenjivao Desetine Osoba

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv A. Z. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela neovlaštenog pristupa zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucjena.
Sumnjiči se da je ova krivična djela izvršio tako što je preko tzv. fišing linkova neovlašteno pristupao Facebook i Instagram profilima oštećenih, pri tome mjenjenjajući pristupne šifre i preuzimao profile.

Prilikom pronalaska eksplicitnih fotografija oštećenih njih je ucjenjivao, odnosno tražio da mu se putem “Western Uniona” uplate određeni novčani iznosi, kako navedene fotografije ne bi objavljivao.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, oštećene osobe su se javile iz oba bh. entiteta, kao i osobe iz Crne Gore koje su bile meta napada. Prema prvim informacijama, ucijenjeno je više desetina osoba.

Pored MUP-a RS-a, u slučaj je uključen i Federalni MUP, kao i Interpol koji je vodio istragu za područje Crne Gore.

Sarajlija je ostećenima uzimao u zamjenu za vraćanje korisničke šifre. Kako nezvanično saznajemo, uzimao je različite iznose . Nekome je tražio 50 eura, nekome 100, a bilo je slučajeva da mu je uplaćivano i više od tog iznosa.

Nezvanično, izvještaj je podnesen protiv Adisa Zahirovića.

Related posts