Viber

Općinski sud u Tuzli prihvatio je prijedlog tamošnjeg tužilaštva te odredio jednomjesečni pritvor Sarajliji Denisu Misiću, koji se sumnjiči za produženo krivično djelo prevare. Njega optužuju da je putem Vibera varao građane, koji su mu u zabludi davali podatke o svojim karticama.

Naime, kako su naveli iz Tužilaštva TK, postoji osnovana sumnja da je 25. godišnji Misić u periodu od novembra 2020. do aprila 2022. godine počinio 19 prevara na području Tuzlanskog kantona.

“On je osumnjičen da je veći broj osoba doveo u zabludu pozivajući ih putem Vibera te se lažno predstavljao kao službenik banke i od njih tražio da mu, radi isplate navodnih nagrada koje su osvojili, daju podatke sa svojih bankovnih kartica, što su oštećeni i činili. Kada bi dobio ove podatke, novac sa bankovnih kartica oštećenih je prebacivao na virtuelne račune u različitim kladionicama registrovane na imena drugih osoba, da bi nakon toga vršio novčane transakcije i podizao novac u kladionicama i na taj način sebi pribavio korist veću od 10.000 KM”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Osumnjičeni je lišen slobode 27. maja te je nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz MUP-a TK predat u nadležnost tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.