Muzejsko-turistički kompleks “Šarganska osmica” u Mokroj Gori otvorio je vrata gostima koji žele da se provozaju vozom “Nostalgija” ili borave u nekom od ugostiteljskih objekata.

Na “nostalgičnu” vožnju prugom uskog koloseka prvi su stigli domaći gosti.

“Struktura gostiju je promenjena, putnici su uglavnom iz . Popunjenost voza je oko 40 odsto. Imamo dva polaska u 10,30 i 13,30 časova. Cena karte je ostala nepromenjena 900 dinara, deca od šest do 14 plaćaju 450, a mlađi ne plaćaju”, kaže Željko Špijunović iz “Srbija voza”.

Voz “Nostalgija”, popularni Ćira, vozi oko dva i po sata kroz predele između Zlatibora, Šargana i Tare, dolinim reke Kamišine.

Prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Njegova pruga je uskog koloseka i čini osmicu savladavši 300 metara visine na 3,5 kilometra.

Na putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja se u stanicama Golubići pravljenim za film “Život je čudo” i Jatarama u kojima nije prodata nijedna karta.

Zastane i na vidikovcu Krst odakle se vidi kako pruga čini osmicu, ali i na Ludi kamen koji je posebno atraktivan, jer, kažu, ispunjava sve želje.

Godišnje se kroz predele Mokre Gore preveze i do 100.000 turista. Mnogi od njih pored vožnje obilaze Taru, Zlatibor, Mećavnik, i mokrogorske izvore, među kojima su i lekoviti Bele vode.

“Ova voda je pogodna je za lečenje zapaljenja očnih kapaka, čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Sam taj ambijent je fantastičan, tu je i mala šumska pruga, uža od ove kojom se gosti voze, nekada se njome građa vozila, a tu je i Crkva Jovana Krstitelja”, kaže Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa “Šarganska osmica”.

Voz “Nostalgija” je deo Muzejsko-turističkog kompleksa “Šarganska osmica” čiji su ugostiteljski i smeštajni kapaciteti spremni da, uz sve propisane mere zaštite, prime sve turiste.

(Izvor: b92)

Vezane objave