Saudijska Arabija stoji iza smrtonosnog terorističkog napada u Teheranu, glavnom i najvećem gradu Irana, u kome je ubijeno 12 ljudi, a ranjene su 42 osobe, javio je Rojters pozivajući se na saopštenje Iranske revolucionarne garde.U toku izvedena su bar dva teroristička napada u Teheranu, jedan u parlamentu, a drugi u mauzoleju Ajatolaha Homeinija.

Poginulo je, s napadačima, 12 ljudi, a 42 osobe su ranjene.Svetskim medijima je odjeknula informacija da je ISIS preuzeo odgovornost za napade u Teheranu, a Rojters je nakon toga objavio da iza terorizma u Teheranu stoji Saudijska Arabija, pozivajući se na saopštenje Iranske revolucionarne garde (elitne vojne organizacije oružanih snaga Islamske Republike Iran).

Ovi teroristički napadi dogodili su se samo nedelju kasnije pošto je američki predsednik Donald Tramp posetio Saudijsku Arabiju, i kako se navodi, sastao se sa saudijskim liderima koji podržavaju teroriste.

“Činjenica da je Islamska država priznala odgovornost za napade dokazuje da je Saudijska Arabija umešena u njih”, navodi se u saopštenju Iranske revolucionarne garde.Za razliku od drugi bliskoistočnih zemalja, ovakvi teroristički napadi su neuobičajeni za Iran, poslednji dogodili su se u godinama posle islamske revolucije 1979, i uglavnom su ih izvodili pripadnici naoružane organizacije Mudžahedini naroda.Na Bliskom istoku “sevaju varnice” zbog navodne podrške Katara teroristima. U ponedeljak su Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga da podržava terorističke organizacije i destabilizaciju situacije na Bliskom istoku.Kao razlozi za tu odluku navedeni su destabilizovanje bezbednosti i stabilnosti i akcije usmerene na podršku terorizmu, uključujući i terorističke grupe u Jemenu, kao što su Al Kaida i ISIS.

Iran je najavio da će morem dostavljati hranu u Katar i pomagati im.Iran i Saudijska Arabija su rivali u regionu i podržavaju suprotne strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Rohanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima.

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok.

Vezane objave