Booking.com

Sud osudio je sedmoricu Bošnjaka na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog ratovanja u Siriji na strani terorističkih organizacija.
Enes Mešić osuđen je na tri godine zatvora, Adem Karamujo na dvije, Mirza Kapić na godinu i po, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić osuđeni na po godinu zatvora za priključivanje terorističkim organizacijama na području Sirije.

Predsjedavajući sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je Tužilaštvo van sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su UN proglasile terorističkim.

“Sud je zaključio da su optuženi napustili i prešli ilegalno granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama. Vijeće ovo zaključuje na osnovu izjava koje su optuženi dali kao osumnjičeni u istrazi, a gdje su opisali u kojem su vremenu bili u Siriji i da im je namjera bila da se bore protiv režima Bašara Al Asada”, rekao je Strika.

Prema prvostepenoj presudi, Kapić i Delić su proglašeni krivim i za nezakonito držanje oružja, dok je Karamujo oslobođen krivice jer je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Sud je Kapića osudio na pet mjeseci za nedozvoljeno držanje oružja i izrekao mu jedinstvenu kaznu od jedne godine i deset mjeseci, a Delića na godinu dana zatvora i izrekao mu jedinstvenu kaznu od godine i 11 mjeseci, prenosi Birn.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vezane objave