Na stogodišnjicu oslobođenja Užica i Srbije u Prvom svetskom ratu, na samom ulazu u grad Užice, na kružnom toku, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i general u penziji Ljubiša Diković otkrili su spomenik Velika pobeda

– Ovaj spomenik simboliše pobedu u Velikom ratu i mi ga postavljamo kao znak zahvalnosti oslobodiocima otadžbine. Užičani su i u Velikom ratu pokazali veliki patriotizam i u velikom broju se priključili borbi za oslobođenje. Karađorđevom zvezdom odlikovano je 328 boraca iz užičkog kraja. Razmere stradanja najbolje ilustruje podatak da je Užice prema popisu iz 1890. godine imalo više od 6.000 stanovnika, a nakon svih ratova i nedaća, 1921. godine 4.894 stanovnika – rekao je gradonačelnik. Generalni sekretar Nikola Selaković rekao je da u Srbiji skoro nema grada koji nema spomenik posvećen herojima Velikog rata.

– Ako izuzmemo spomen ploču na užičkoj crkvi Svetog Đorđa sa imenima izginulih Užičana u Velikom ratu, Užice je, ako ne jedini, a ono jedan od retkih gradova, koji do danas nije podigao spomenik borbi, stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu. Ovo je ujedno i spomenik Srpkinji, majci, ženi i sestri, onoj koja je rodila heroje i onoj koja je posle rata obnovila našu naciju – rekao je Selaković. Autor originalnog spomenika “Velika Srbija” je Đorđe Jovanović, a u visini od 5,8 metara, po uzoru na taj spomenik izvajao je Svetomir Sveta Radović. Spomenik velikoj pobedi, kako ga je nazvao generalni sekretar, sa parterskim uređenjem koštao je 30 miliona dinara. Karađorđevom zvedom je odlikovano 328 boraca iz užičkog kraja, a za četri godine u ratu je poginulo 16.000 muškaraca iz Zlatiborskog okruga.