Seranic
Booking.com

Situacija je ozbiljna, veliki je broj oboljelih, ali i hospitalizovanih, upozorio je ponovo ministar Alen Šeranić. Situacija se kaže prati, a Štab zasjeda redovno.

Uvođenje novih mjera ne isključuje, sve kaže u zavisi od epidemiološke situacije. Posljednje četiri sedmice evidentiran je rapidan porast oboljelih koji se, kako kaže, može očekivati i u narednom periodu.

“Mjere su uvijek u mogućnosti da se razmatraju, ali ono što je suština je da ispoštujemo ove što su važeće, da bi mogli znati da li su ili nisu pružile adekvatnu zaštitu, a onda da idemo na sljedeće mjere”, kaže Šeranić.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje znaju oni koji su svaki dan sa pacijentima. Za samo jedan dan više od stotinu stigne u UKC. Radimo na dva fronta, poručuju zdravstveni radnici i na kovid i nekovid odjeljenjima.

Nadljudskim naporima se, kažu, trude da pomognu građanima, ali i dalje se čini da ima onih koji za to ne mare previše.

“Apelovali smo svih ovih silnih mjeseci na problem, nešto što je bilo jednostavno, to znači nošenje zaštitne maske, držanje distance, izbjegavanje zatvoreni prostorija jednostavno spriječiti, ali jako teško liječiti u ovoj ima puno slijepih ljudi koji progledaju kada dođu u kodi ambulante i shvate surovost koju nam ova bolest donosi”, kaže Ranko Palačković, glavni tehničar na Urgentnom centru UKC-a RS.

Odgovornost nije samo na zdravstvenom sistemu nego na svima nama, poručuju ljekari. Pridržavajući se mjera koje su, kako kažu, vrlo proste – crnim brojkama se može stati u kraj.

“Igra brojki je neumoljiva ako se broj pozitivnih poveća znate da će biti i više teško oboljelih, a samim tim i veći broj onih koji će da umru jer za ovu bolest mi još uvijek lijek nemamo”, kaže Peđa , načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC RS.

Slika nije ništa bolja ni u bolnicama širom Republike Srpske. Pacijenata je sve više, kadra sve manje i na jugu Srpske. U trebinjskoj bolnici smješteno je stotinu bolesnika, četiri su na respiratoru. U kovid bolnicama u Bijeljini je 120 pacijenata od kojih je više od 30 životno ugroženo, među njima ima i mlađih pacijenata.

Vezane objave