Groblje Vandal

Tokom ovih božićnih dana, kada su iz preživjelih srpskih pravoslavnih crkava u Federaciji Bosni i Hercegovini potekle poruke praštanja i mirenja, napadnute su dvije srpske bogomolje u Sarajevu pod federalnom upravom BiH.

Prva u Blažuju, imenovana prvim srpskim svetiteljem Savom, druga u Hadžićima, posvećena apostolima Petru i Pavlu.

Crkvama su obijena vrata, polupani prozori, pokupljeni prilozi vjernika. Živoj blažujskoj crkvi koja je već preživjela nekoliko napada, prije ovog posljednjeg, uništili su oltar, pokupili ikone, i svete sasude, a na zidovima ostavili uvredljive poruke, uprkos tome što se u ovom hramu, godinama bogosluženja obavljaju uz zaštitu policije.

Malobrojne Srbe koji su ostali da istraju na zemlji predaka uznemirili su napadi na njihove hramove.

– Posjetili smo odmah te ljude, potreseni su – prenosi utiske za Novosti Dušan Šehovac iz Udruženja istina i pravda.

Oni, ipak, ni trenutka ne sumnjiče svoje komšije za ovo nedjelo, ali su poruku shvatili.– Deceniju pratim, dokumentujem i javno reagujem, tražeći istinu i osudu ovakvih incidenata. Došao sam do zaključka da postoji pravilo u njihovom ponavljanju: vrijeme oko devetog januara, kada se obilježava Dan Republike Srpske, dan obilježavanja opsade Sarajeva, početak jula i srebreničkih događaja, uoči izbora i formiranja vlasti na svim nivoima. Mada među napadačima, vjerujem, ima i sitnih lopova, bez ikakve ideologije u pozadini. Suština je međutim organizovano paljenje i rušenje viševekovnog postojanja srpskog naroda na teritoriji grada Sarajeva u kome su vjerski objekti prvi na udaru. Poražavajuće je da se ponavljaju i poruke da ovde nisu dobrodošli i preporučuje im se: Srbi u Srbiju – kaže Šehovac.

On podsjeća da, samo, parohija blažujska danas broji jedva stotinak srpskih domaćinstava, uglavnom staračkih. Prije građanskog rata u BiH, ovdje je živjelo više od deset hiljada Srba.

– Ne smetaju im samo oni. Samo živi Srbi. Smetaju i mrtvi. Njihova groblja i njihovi belezi – navodi Šehovac primjer susjednog, ilidžanskog Osijeka.

Dodaje da su im porušili spomenike, palili grobljansku kapelu.

– Koliko je kapela odolijevala, toliko su vandali bili uporniji. Palili su je nekoliko puta godišnje. Na udaru je i srpska imovina onih domaćina koji se od nje ne odriču. Primjer je porodice Vujičić, domaćinstvo im je više od deset puta napadano, tokom četvrt vijeka dejtonskog “mira” – kaže on.

Na pitanje zašto su baš sada probuđeni duhovi zla, Šehovac odgovara: “Ovo što se Srbima događa u Sarajevu u dijelu grada pod upravom Federacije BiH, odnos je većine prema živim i mrtvim Srbima.”

– Prema dokazima, belezima našeg vijekovnog postojanja i to je, zaista dio globalnog odnosa prema našem narodu, našoj pravoslavnoj vjeri koji je na sceni u Crnoj Gori, na Kosovu, u Hrvatskoj… cilj je potpuno ogoljen: da se zatru dokazi postojanja pravoslavlja, poništi i preimenuje naš identitet – ističe on.

(Novosti)