Booking.com

Foča će dobiti Servis centar za djecu i osobe s invaliditetom. Centar će osigurati besplatnu podršku osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Inicijator osnivanja Centra je Udruženje građana ” Tračak nade” iz Foče, a osnivanje je sa 50 000 maraka podržao USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama.

Oko 55 sa invaliditetom koji žive na području Općine Foča, uskoro će biti bolje zbrinuti i imat će bolje uslove za kvalitetan život. U Sarajevu je danas potpisan sporazum o osnivanju Servis centra za djecu i osobe s invaliditetom, između Udruženja “Tračak nade” iz Foče i USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Jelena Vilotić, predsjednica UG “Tračak nade” iz Foče: “Udruženje koje ja predstavljam ima 55 korisnika, zahvalni smo USAID-u što je podržao projekat koji smo mi aplicirali. Pomoći ćemo našoj općini i svoj djeci. Roditeljima će se pružit šansa da borave jedan izvjestan dio u udruženju i imat će stručni kadar.”

Roditelji i djeca sa invaliditetom po prvi put će stručnu pomoć. Na raspolaganju će im u Foči biti logopedi, defektolozi, psiholozi i medicinski tehničari. Ovakvi centri, smatra direktor USAID-ovog programa, itekako su značajni jer su osobe sa invaliditetom u jako marginalizirana skupina.
Jasmin Bešić, direktor USAID PPMG: “Ovakvi servisni centri pomažu da majke imaju malo slobodnog vremena, ili porodice, kako bi mogli ili raditi jedan dio radnog vremena, da bi se mogli izdržavati ili da bi se posvetile sebi, pripremanju doma i td.”

Ovi centri, tvrdi Bešić, pokazali su se kao najkorisniji. Roditeljima ali i djeci.

Jasmin Bešić, direktor USAID PPMG: “Ovo nije prvi servisni centar koji USAID podržava. Tu je i servisni centar “Dajte nam šansu” iz Sarajeva i servisni centar “Svjetlice” iz Banjaluke. U pripremi su još neki drugi centri. ”

USAID-ov program podrške marginaliziranim grupama pruža podršku aktivnostima lokalnih organizacija koje se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstvo nedovoljno predstavljenih društvenih grupa u BiH. Do kraja projekta, kroz razne aktivnosti unaprijediti će se rad najmanje 40 organizacija i poboljšati stručnost oko 75 vladinih službenika.

Vezane objave