U Opštoj bolnici Užice se leči 60 pacijenata obolelih od gripa, od kojih se 54 nalaze na Infektivnom odeljenju, a šestoro, kojima je život ugrožen na Centralnoj intenzivnoj nezi.U odnosu na juče broj obolelih koji su hospitalizovani u ovoj ustanovi nije drastično promenjen.Zlatiborski okrug jedan je od četiri u Srbiji u kome je proglašena epidemija gripa kom su pretprošlog vikenda podlegli 35-godišnji iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka. Prema izveštajima domova zdravlja u Zlatiborskom okrugu od 4. do 10. februara na ovom području registrovano je 1.171 pacijent sa simptomima sličnim gripu, što je za oko 200 obolelih manje u odnosu na period od 28. januara do 3. februara.

Tri osobe na Infektivnom odeljenju u Ćupriji

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Ćupriji dr Vesna Stefanović izjavila je danas Tanjugu da je u Pomoravskom okrugu kod četiri osobe utvrđen viris gripa, a još tri se nalaze na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji i sumnja se na grip.Kod njih su uzeti uzorci, brisevi, i poslati na Institut “Torlak” radi utvrđivanja bolesti. Dve osobe su iz Jagodine i jedna iz Ćuprije.

Stefanović je istakla da je ZZJZ dao preporuku Opštim bolnicama u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu da zabrane posete bolesnicima.

Razlog je blagi rast broja obolelih od gripa i od bolesti sličnih gripu i da se povede računa o prevenciji respiratornih infekcija, objasnila je Stefanović.Zbog gripa je u mnogim bolnicama i porodilištima na snazi zabrana poseta. Na listi zdravstvenih institucija koje su obuhvaćene tom merom nalaze se i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Vojnomedicinska akademija (VMA), kao i Opšta bolnica u Kikindi, Subotici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Užicu, Nišu…

Vezane objave