Goraždanka Merjema Pavica, učenica prvog razreda Osnovne škole “Fahro Baščelija”, ima tek 6 godina, ali već sada izvrsno poznaje geografiju. Na karti sveta ne ni najmanja država o kojoj Merjema već nije nešto naučila.Sve zemlje sveta i njihove glavne gradove odlično poznaje, baš kao i njihove specifičnosti, a kategorična je u tome da joj je, bez obzira na sve, još uvek najlepša država u koju živi.

U školi je zovu “mali genijalac”, a na Merjemu su ponosni njeni roditelji kojima njen talent i znatiželja nisu nepoznanica, ali iznenađenje je bilo kad je to otkrila i njena učiteljica Fahrija Bajrami.

Merjema je zaiteresovala i profesora geografije Enesa Džemidžića pa su u školi za učenike 6. i 7. razreda priredili poseban čas geografije na je pred kartom sveta, umjsto profesora, stajala Merjema, objašnjavajući i pokazujući im kontinente s najviše država, najmanje i najveće države sveta, njihove glavne gradove, bogate i siromašne zemlje.

Merjema je u jednom trenutku uočila i određene nedostatke na geografskoj karti na kojoj još uvek nisu ucrtane države nastale u bližoj prošlosti.

San o dalekim zemljama

Merjema voli čitati i crtati. Voli i da se igra, ali najviše geografiju, da upoznaje svet i daleke nepoznate zemlje koje s neobičnom lakoćom pronalazi na geografskoj karti.

– Volim geografiju, a najviše volim na karti tražiti zemlje, čitati i istraživati o njima – kaže ova neobična devojčica.

Sigurna u sebe, s lakoćom predavača koji je završio studij geografije odgovara na sva pitanja mnogo starijih učenika.- Pre godinu i po Merjema je dobila prvi album gde se lepe male sličice sa zastavama i grbovima zemalja. Ona je to listala, precrtavala karte, zapisivala detalje. Kad bismo krenuli na spavanje želela je uvek da mi nešto ispriča i pokaže i tada smo moj suprug Muharem i ja uvideli da ima talent i da je oduševljena geografijom. Njena učiteljica Fahrija takođe je uočila taj talenat. Nakon što uradi zadaću, Merjema veći deo svoga slobodnog vremena provodi uz karte i zastavice, nekada je moramo odmaći od te njene ljubavi, jer ona bi provodila celi dan u tome. Veoma smo ponosni zbog ovog, tako da ćemo je uvek podržavati u njenoj želji da sazna što više – ispričala je Merjemina majka Aldina Pavica, piše Klix.

Fahrija Bajrami, Merjemina učiteljica, tvrdi da je ona čudo od deteta.

Profesor ostao bez teksta

– Ja sam ove školske godine primila odeljenje prvi dva koje ima 22 učenika. U ovoj generaciji veliku pažnju mi je privukla naša Merjema koja pokazuje izuzetan talenat i ljubav prema geografiji. Najpre sam taj njen talent uočila na njenim crtežima. U međuvremenu je toliko napredovala da nas sve oduševljava. Imamo zaista mnogo razloga da svi budemo ponosni na nju – kaže Fahrija Bajrami.

A Merjema o svakoj državi zna ponešto, ali izdvaja pojedine u koje bi rado otputovala. U Australiju bi, kaže, putovala da dočeka Novu Godinu, a u Japan radi hrane. Obradovan Merjeminim znanjem profesor geografije Enes Džemidžić joj je poklonio i geografskih atlasa.

– Svakako da je ovo što zna i pokazuje Merjema čudo koje nas sve raduje. Kada me kolegica Fahrija pozvala, najpre sam bio skeptičan, ali kada mi je pokazala šta Merjema radi, ostao sam bez teksta. Poklonio sam joj atlasa da je potaknem u tom njenom talentu i interesovanju, jer to je nešto neverovatno. Mislim da je, uz njeno znanje i sposobnosti, ovo rezultat toga što ona zaista mnogo čita i jedna je od učenica koja najviše posećuje biblioteku”, ističe profesor Džemidžić.

Vezane objave