Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti u svijetu, poslije bolesti srca i krvnih sudova, ali ako se otkrije blagovremeno, može da se izliječi.

Ljudsko tijelo šalje signale kada nije u redu. Mnogi od nas ne reaguju na simptome raka, uvjereni da će proći i da će sve biti u redu. Ako kod vas ili vaših bližnjih primijetite neke od ovih promjena, nemojte da donosite brze zaključke. Najbolje je da posjetite doktora.

1. Maligne promjene na koži

Nepravilne promjene na koži mogu da budu znak raka kože ili dojke. Ovde spadaju čvorovi u dojci ili ispod pazuha, iritacija ili osip nepoznatog porijekla.

2. Stalni kašalj

Konstantan kašalj je jedan od simptoma bolesti pluća, koja može uzrokovati smanjeni apetit, nagli gubitak tjelesne težine, dok u podmaklim fazama karcinom može da izazove iskašljavanja krvi i otežano disanje.

3. Promjene u digestivnom traku

Rak digestivnog trakta javlja se u vidu krvi u stolici, gnojnog sekreta i spontane defekacije.

4. Sekret u mokraći

Ovo može da bude rak bubrega, koji se ispoljava i kao krv u mokraći, hipertenzija, bolovi u bubrezima i hronična malaksalost.

5. Svrab kože

U većini slučajeva, osip kože nije povezan sa tumorima, ali kliničko iskustvo pokazuje određenu vezu. Rak kože dovodi do genitalnog svraba, dok je svrab u nosu posljedica tumora mozga.

6. Naglo mršavljenje

Neobjašnjivi gubitak težine može nastati zbog raka želuca. U svojim ranim fazama, kliničke manifestacije nisu tako očigledne. Međutim, simptomi koji ga prate prilično su rasprostranjeni:

Gađenje na meso

Rano zasićenje, osjećaj da ste jeli previše a u stvari ste uzeli malu količinu hrane

Anemija

7. Stalni bolovi u grlu

Ovde je riječ o dugotrajnim i učestalim upalama grla, koji mogu dovesti do raka grkljana.

Simptomi su:

Otežano disanje i gutanje

Osjećaj kao da imate kosku u grlu

Promuklost govora i gubitak glasa

Iskašljavanje krvi i loš zadah.

Teškoće kretanja hrane kroz crijeva

(Telegraf.rs)

Vezane objave