Tragom oglasa koji je okrutni robovlasnik Milivoj Utrobičić, poznatiji kao Mile Mesar ili Mile Debeli, objavio 5. decembra prošle godine na svom Fejsbuk profilu, pozvan je broj telefona na koji su se mogli javiti svi zainteresovani za posao u njegovoj mesnici.

Teške optužbe

Avazu se javio muškarac ozbiljnijeg glasa, predstavivši se kao Miletov sin. Sudeći prema njegovoj reakciji, u prvi mah nije mu bilo jasno zašto je pozvan i zbog čega traže njegovog oca, za kojeg je da je na putu, mada su hrvatski mediji objavili da policija traga za njim.

Travničanin Dževad Zahirović (44) poslednji je Miletov rob, koji je uspeo pobeći i prijaviti slučaj Graničnoj policiji.

– Ne znate vi da su to prljavi muslimani iz ISIS, iz Maoče. U ime oca, kažem da su to muslimani iz Maoče. Dvojica prijašnjih robova su iz Islamske države, to je podatak hrvatskih službi. Jedan od robova islamskih završio je u ISIS – je Utrobičić.

Šta se desilo s Dževadom iz Travnika i da li je i on pripadnik ISIL za njih, bila su pitanja na koje Utrobičić nije imao odgovor. Razgovor ga je mnogo uznemirio pa je ubrzo usledila lavina uvreda i psovki.

Lavina psovki

– To je bilo više slučajeva. Pop…. ti džamiju. Kod mene nije radio. Kod mog oca nije radio… Vi samo čekate da bacite bombu u Hrvatskoj. Jeste li vi svesni toga? – odbrusio je on. Kako Miletov “sin” nije imao odgovor ni na jedno pitanje, nastavio je s uvredama. – Svi ste isti, balije smrdljive, teroristi – je Utrobičić i prekinuo vezu.

Hronologija Dževadovog robovanja

Mile Mesar je u martu preko Ružice R., poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga ko bi radio ilegalno na njegovom imanju. Ona je pronašla Dževada Zahirovića, koji je tada bio u teškoj finansijskoj situaciji. Ružica je Dževadu obećala da će kod Milivoja osiguran smeštaj i hranu te platu od 1.500 KM.Mile je Dževadu uzeo pasoš i zadržao ga. Odvezao ga na imanje, gde je Dževad odmah počeo s teškim poljoprivrednim radovima. Kad je shvatio da je nasamaren i da ništa nije onako kako je Mile rekao, zatražio je dozvolu da poseti rodbinu u Travniku, želeći tako pobeći. Tada mu je Milivoj zapretio pa ga je čak pokušao udariti. Dževad je 27. aprila ipak uspeo pobeći s imanja. Kako nije imao novca kod sebe, jer nije bio isplaćen, pešice je i stopirajući došao do prelaza Kamensko i tamo je sve ispričao policiji.

Višestruko osuđivan

Kako navode hrvatski mediji, Milivoj Utrobičić, poznatiji kao Mile Mesar, višestruko je kažnjavana i osuđivana osoba. Prijavljivan je za ilegalnu trgovinu stokom i mesom, za utaju skoro 700.000 kuna poreza, korištenje lažnih veterinarskih uverenja, stavljanje u promet veterinarski nepregledanog mesa, pretnje smrću veterinarskoj inspektorki, krijumčarenje marihuane iz BiH, a 2012. godine uslovno je kažnjen sa 14 meseci jer se zbog njegovog mesa, zaraženog trihinelom, otrovalo 8 osoba.

Vezane objave