Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su rano jutros (24.05.2017. godine), u sklopu operativne akcije „List III“, izvršili pretrese na tri lokacije na području Obudovca, opština Šamac.
Pretresi stambenih i pomoćnih prostorija i pokretnih stvari osumnjičenih lica izvršeni su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i uz pomoć policijskih sužbenika MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Osumnjičenim licima se stavlja na teret da su se tokom 2015., 2016. i 2017. godine bavili nezakonitom trgovinom, preradom i distribucijom duhana i duhanskih proizvoda, na da su nabavljali duhan u listu, zatim takav duhan nezakonito rezali i stavljali u promet suprotno Zakonu o duhanu BiH, bez obilježavanja istih akciznim markicama i bez plaćanja akcize na duhan.
Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 320 kg sječenog duhana, 320 kg stripsa (fabrički obrađenog duhana), 980 kg duhana u listu, 180 kg korijena duhana, tri mašine za rezanje duhana, tri telefona i sim kartice koje koriste osumnjičeni. Oduzeti predmeti će poslužiti kao dokaz u dokumentovanju krivičnih djela za koja se terete osumnjičeni.

Vezane objave