Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Bratunca, uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana “Organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata” i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece.
Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e su na području Sarajeva pretresli jedan stambeni objekat i uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo “Organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata” i krivično djelo “Ometanje rada pravosuđa”.

Osumnjičeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo.