Screenshot 2019 10 10 Akcija Sipa E U Sarajevu Blokirano Više Od Sedam Miliona Km Na Računima, Pretreseni I Sefovi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (28.4.2020.godine) Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje “ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Prevara u privrednom poslovanju“ i člana 294. istog zakona „Prevara“.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su gore navedeni počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000,00 EUR i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Europske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa.

Aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu
informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva te je u toku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Related posts