Policijafed

Pripadnici SIPA-e danas su u nastavku akcije “Profit” uhapsili biznismena Zijada Blekića, saznaje “Avaz”.

Uhapšen je u Sarajevu nakon pretresa stana i kompanije. On je uhapšen po naredbi Tužilaštva KS i sumnje na pranje .

U Sarajevu je uhapšen je bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire, Hasan Ćelam. Saznajemo da je SIPA do sada uhapsila 11 , a zaplijenjena je i velika količina novca.

Podsjećamo da je u okviru ove akcije obavljen pretres na više lokacija na području Sarajeva. Osumnjičeno je ukupno 15 osoba.

Pretres na više lokacija obavljen je po nalogu Tužilaštva Kantona , a obavili su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”. Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu, zbog sumnje na pranje novca. Obavlja se pretres brokerske kuće “Eurohaus”, čiji je diretor Blekić, ali i firmi “Unioninvest” – izgradnja objekata te “Profin invest i KS investment” ali i Komisije za vrijednosne papire.

Osumnjičeni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

– Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM – saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić

Related posts