Policijafed

Pripadnici SIPA-e danas su u nastavku akcije “Profit” uhapsili biznismena Zijada Blekića, saznaje “Avaz”.

Uhapšen je u Sarajevu nakon pretresa stana i kompanije. On je uhapšen po naredbi Tužilaštva KS i sumnje na pranje .

U Sarajevu je uhapšen je bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire, Hasan Ćelam. Saznajemo da je SIPA do sada uhapsila 11 , a zaplijenjena je i velika količina .

Podsjećamo da je u okviru ove akcije obavljen pretres na više lokacija na području Sarajeva. Osumnjičeno je ukupno 15 .

Pretres na više lokacija obavljen je po nalogu Tužilaštva Kantona , a obavili su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”. Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu, zbog sumnje na pranje . Obavlja se pretres brokerske kuće “Eurohaus”, čiji je diretor Blekić, ali i firmi “Unioninvest” – izgradnja objekata te “Profin invest i KS investment” ali i Komisije za vrijednosne papire.

Osumnjičeni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

– Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM – saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić

Vezane objave