Više stotina policijskih djelatnika SIPA, Granične policije i UIO BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese i lišenja slobode većeg broja osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, sa koruptivnim elementima. Procjenjuje se da jnanesena šteta budžetu u višemilijunskim iznosima.

Akcija se radi po nalogu i koordinaciji dva tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji rukovode istragama.

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, provode se opsežne akcije kodnih naziva “Master” i “Truck”. Akcije se provode na području Sarajeva, Brčkog i Tuzlanske regije i odnosi na veći broj fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal, vezan za nezakoniti uvoz tekstila iz inozemstva na područje BiH, počinjenjem kaznenih djela organiziranog kriminala, poreznih i carinskih utaja, kao i koruptivnih kaznenih djela primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni kaznena djela činili kontinuirano u periodu od oko 3 godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dadžbina po jednom kamionu dostizao iznose od desetina hiljada KM, pa se procjenjuje da je navedenim organiziranim kriminalom, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM.

Aktivnosti će se na terenu realizirati tijekom dana, nakon čega će osumnjičeni koji su lišeni slobode biti privedeni postupajućim tužiteljima, gdje će biti ispitani i odlučit će se o daljim aktivnostima u vezi sa mjerama pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene.

Akcije “Master” i “Truck”, odlučne su aktivnosti tužiteljskih, policijskih i poreznih institucija naše zemlje u borbi protiv kaznenih djela koja imaju elemente financijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.

Vezane objave