Booking.com

Hašim Tači, predsednik lažne države Kosova, podržao je inicijativu predsednika opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za ujedinjenje severnog i južnog dela grada naglašavajući da je taj proces nezaustavljiv

Kompletno rukovodstvo lažne države u početku je bilo protiv ideje s obzirom na to da je Mitrovica podeljena na srpski i albanski deo grada prema planu Martija Ahtisarija, ali je Tači očigledno promenio mišljenje.

Da li je za to dobio zeleno svetlo spolja ili je ovo samostalni pokušaj da Albanci “zaokruže sever pre potpisivanja bilo kakvog sporazuma”?

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i profesor Dušan Čelić sa u Prištini saglasni su da je ovo novi pritisak na Srbe i Beograd kojim Priština šalje jasnu poruku.

Obojica su uvereni da se iza svega krije velika opasnost, a jedino u čemu se njihova mišljenja razlikuju su u tome da li je ovo samostalni potez Prištine ili ne. Surlić veruje da je ovo čin međusobnog nadmetanja ondašnjih političara u pokušaju da dokažu ko je veći patriota, a Čelić u ovome vidi koordiniranu akciju prištinskog rukovodstva uz podršku Amerike. Surlić smatra da je na sceni “dokazivanje patriotizma koje se se meri time ko će umanjiti više prava srpskoj zajednici i ko će biti predvodnik u eventualnom nastavku pregovora sa Beogradom”.

U isto vreme “čita” i poruku koju je Tači poslao Beogradu.

– Ovo je jasna poruka i dodatni pritisak pred neki zamišljeni finalni sporazum sa Beogradom, gde će staviti do znanja da nema pregovora o Mitrovici, Gazivodama i uopšte o budućem statusu severa Kosova. I da Kosovo, kao “nezavisna” država ima pravo da radi na toj teritoriji šta god želi, pa makar to bilo i u suprotnosti sa interesima Srba – uveren je Surlić.

Čelić dodaje da je Priština otišla i korak dalje otvoreno nepoštujući takozvani Ahtisarijev plan, koji je deo njihovog sistema, kao ni sporazume postignute u Briselu. On veruje da je Priština dokazala da se politički ulozi podižu s tim što smatra da je Tačijev postupak mnogo ekstremniji od taksi uvedenih Srbiji od strane Ramuša Haradinaja. – Bojim se da je ova poslednja Tačijeva inicijativa izuzetno ozbiljna jer “ujedinjenje” etnički podeljenog grada predstavlja ratni cilj iako možda to zvuči ekstremno. Dakle, ako sam u pravu, to znači da se “ujedinjenje” ne može dogoditi bez prolivanja krvi – ističe Čelić i dodaje da ovo vodi do maksimalnog usijanja atmosfere što bi moglo ozbiljno da eskalira.Surlić podseća da je Tači ovu ideju podržao posle peticije koju je sprovedena samo u albanskom delu Mitrovice. A da se uzme u obzir nesrazmernost južnog isevernog dela grada ujedinjenje bi značilo samo jedno – marginalizaciju srpske zajednice i umanjivanje prava koja su im zagarantovana čak i nepriznatim Ahtisarijevim planom i kosovskim zakonima.

Vezane objave