Novi incident vezan za promociju ustaštva dogodio se na tradicionalnoj manifestaciji “Dani Kočerina”, koja se održava u Širokom Brijegu. Na dečijem fudbalskom turniru jedna ekipa se takmičila pod nazivom “Crna legija”, a igrali su u crnim majicama s natpisom i grbom s početnim belim poljem.

Ekipa “Crna legija” pobedila je na turniru uz podršku sveštenika, fra Marija Knezovića, koji je s dečacima spremno pozirao nakon pobede na turniru.

Crna je legija bila među najozloglašenijim ustaškim jedinicama, kojom je komandovao Jure Francetić, a zamenik mu je bio Rafael Boban.

je počela s delovanjem nakon uspostavljanja NDH u istočnoj Bosni. Paradoksalno je to da je Knezović poznat po svojim negativnim stavovima o Bošnjacima i sistemu u BiH, a Crna je legija, uostalom kao i ustaše, muslimane smatrala cvetom hrvatstva, sve dok nisu masovno počeli prelaziti na stranu partizana.

Ovaj se incident dogodio gotovo paralelno s pokušajem postavljanja spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu, koji su osudili i premijer i predsednik hrvatskog sabora.

Don Anđelko Kaćunko, razočaran nepostavljanjem ploče, u Otočcu je predvodio misu zadušnicu za zloglasnog ustaškog komadanta, a pritom je s oltara opravdavao ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Izvor: Blic

Vezane objave