Da je Vranje i dalje pod crvenim alarmom i da su mjere predrostrožnosti, koje su stupile na snagu prije par dana i dalje neophodne, potvrđuju podaci novozaraženih kojih je samo u jučerašnjem danu bilo čak 74 pozitivno na korona virus od 94 testiranih!

Iako je primjećen blagi pad novozaraženih za proteklu nedjelju, kada su u danu imali čak 127 zaraženih, situacija je u ovomgradu i dalje alarmantna, jer broj osoba koje se javljaju u Dom zdravlja Vranje na testiranje kao i onih kod kojih se ustanovi prisustvo virusa je izuzetno visok, piše Blic.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

To za Blic potvrđuje doktorka Biljana Popović, načelnica ove bolnice.

Prema podacima koje nam je doktorka saopštila, može se vidjeti da su se brojke smanjile, ali ne treba se prerano radovati jer, kako ona tvrdi, po svom iskustvu očekuje povećanje poslije ovog produženog vikenda. Ona to obrazlaže time što su porodice uglavnom provele više vremena zajedno te se time povećala mogućnost da se virus proširi sa jedne zaražene osobe na ostale članove.

Inače, ovde je primjećeno da se često zaražavaju upravo cijele porodice. To nam potvrđuje i dr Popović koja kaže da se prilikom dosadašnjih prijema pacijenata, u većini slučajeva javljaju cijele porodice.

– Ne može se konkretno govoriti o kom broju porodica je riječ, ali se može konstatovati da je u većini pojedinačnih slučajeva kojima je dijagnostifikovan korona virus, u narednom periodu jave i ostali članovi porodice – objašnjava dr Popović za Blic.

Ona ističe da je to sasvim logičan slijed, jer ukoliko nije postojalo saznanje da je neki član pozitivan na koronu, vjerovatno je da u samom njihovom domu nije bilo mera opreza, te je do širenja virusa među ukućanima došlo veoma lako.
U Sjenici sve gore

Imajući u vidu do sadašnju veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju u Sjenici, koja prema prognozama, zbog konstantnog uvećanja broja novozaraženih, sa razlogom prijeti da postane novo žarište korona virusa.

Kako su rekli iz kovid ambulante iz ove opštine, situacije se konstantno pogoršava.

– O kom broju novozaraženih je riječ mi ne možemo da govorimo, ali ono što mogu da vam kažem jeste da je taj broj zaista veliki, i povećava se iz dana u dan – rekla je za Blic Senida Brbutović, doktorka u kovid ambulanti.

Ona predviđa da će se ovo povećanje nastaviti, bar u bliskoj budućnosti kako kaže, jer sada zbog produženog vikenda, došlo je do velikih okupljanja, a samim tim i novih slučajeva.

I ona se složila sa izjavom doktorke Biljane Popović, da nakon konstatovanja korona virusa kod jedne osobe, ubrzo se javljaju i ostali članovi porodice.