Ključno za uspešno mršavljenje nije samo ukupan zbroj kalorija, već i doba u koje se unose. Pridržavate li se ove dijete, možete smršati tako da kilograme nećete vraćati.

Doručak je najvažniji obrok u danu jer osigurava potrebnu energiju za ostatak dana, pa predvodnica dijete “Velikog doručka” Daniela Jakubovic se doslovno zalaže za realizaciju izreke “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah.”

U svojoj knjizi “Dijeta velikog doručka” Jakubovic da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro delovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaknuti mršavljenje te uravnotežiti hormone i sagoreti masne naslage.

“Obilan doručak zapaliće metabolizam, no ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Pridržavate li se svih pravila dijete, u 30 dana možete smršati i do 10 kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju”, kaže Jakubovic.Kod strožije verzije ove dijeta, za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, premda postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.
“Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutro nakon dve nedelje će se prilagoditi i biće gladni”, ističe Jakubovic.

Šta se može jesti

Svaki dan započinje obilnim doručkom i odvajanjem bar pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka koji autorka ističe sastoji se od omleta s 3 belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, ovsenih pahuljica sa 200 ml mleka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.Iz dana u dan jedan doručak se sastojati od sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenohidrata, dve porcije masnoća i jedna porcija slatkog deserta.
Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedna porcija voća.

Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.

Vezane objave