Skokovi sa Starog železničkog mosta u reku Đetinju, na užičkoj plaži pored stare hidrocentrale, održaće se u nedelju, 14. jula od 15 časova.Tu manifestaciju, koja se priređuje 28. put i koja ima međunarodni karakter, organizuju užičko JP Veliki park i Grad Užice, uz podršku užičkog Crvenog krsta.

Branko Bogićević, direktor JP Veliki park, naveo je da se očekuje učešće tridesetak takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Danske, SAD i Srbije. Oni će skakati u dve discipline – lasta i egzibicioni skokovi i to sa gornje konstrukcije mosta sa visine od 16 metara u reku gde je dubina oko četiri metra.

– Zainteresovani takmičari mogu da se prijave i na dan takmičenja, a svi skakači su osigurani. Skokove obezbeđuje užički ronilački klub, koji je u sastavu Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, objasnio je Bogićević. Pobednika očekuje novčana nagrada od 30.000, drugoplasiranog 25.000, a trećeplasiranog 20.000 dinara.

Inače, Zavod za javno zdravlje, koji petnaestodnevno obavlja analize kvaliteta vode Đetinje na gradskoj plaži kod brane, saopštio je da je “kvalitet vode treće klase”, odnosno da “pripada vodotoku umerenog ekološkog statusa i da se može koristiti za kupanje i rekreaciju”. Površinska rečna voda, za koju se ističe da je promenljivog kvaliteta, uzeta je za analizu 27. juna, a rezultat je objavljen 2. jula na sajtu Zavoda.

Kupanje i nije baš preporučivo

“U cilju prevencije oboljenja, neophodno je pridržavati se sledećih mera: posle kupanja obavezno se istuširati, a kod kuće ponovo se okupati toplom vodom i sapunom, ne zadržavati se predugo u vodi, ne skakati u vodu, ne prskati i slično, ne roniti i ne gledati u vodi, izbegavati da voda uđe u usta i gutanje vode, obavezno nadzirati kupanje male dece”, navedeno je u saopštenju užičkog Zavoda za javno zdravlje od 2. jula.

Related posts