Elmba9uxeae0zih

Štab za vanredne situacije odlučio je na današnjoj sjednici zatvoriti školske ustanove zbog aktuelnog pogoršanja pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj.Štab je preventivno zaključio da obustavi rad srednjih i osnovnih škola od 26. oktobra do 1. novembra. Škole će organizovati nastavu na daljinu korištenjem online sistema nastave.

Ugostiteljski objekti će biti zatvoreni već od 22 sata, a donesena je i preporuka da se ne održavaju politički skupovi.

U RS-u je došlo do značajnog pogoršanja situacije, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić dodavši da je bh. entitet po skali ozbiljnosti na sredini tabele u Evropi.

Također, očekuje se pogoršanje slike kada su u pitanju umrle osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Ranije je rečeno da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima, zabranjuju se privatna okupljanja do 10 lica što uključuje svadbe i slave.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je na sjednici štaba, a član predsjedništva Milorad Dodik ranije je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj teška i kompleksna, a da je najveći problem opterećnost zdravstvenog sektora.

Apelovao je na građane ovog bh. entiteta da se pridržavaju propisanih mjera da bi se spriječilo širenje virusa, odnosno da nose zaštitne maske, drže distancu i održavaju ličnu higijenu, te smanje kontake i okupljanja.

Na pitanje da li je zbog epidemije moguće očekivati zatvaranje nekih privrednih subjekata, Dodik je rekao da će svi koji se ne budu pridržavali propisanih mjera biće rigorozno kažnjeni i zatvoreni.

Vezane objave