Kamere kriminalističkog magazina “Slučajevi X” snimile su priče iza rešetaka zeničkog zatvora. Ono što se, zapravo, dešava u ovom zatvoru zatvorenog tipa najbolje znaju oni koji tamo provode dane. Za “Slučajeve X” govore osuđenici, ali i novi direktor ove ustanove Redžo Kahrić. 731 osuđenik, 731 sudbina, 731 životna priča. Jedna od tih priča je priča Hidajeta Hankića. Na putu kriminala našao se 1996. godine.
Počeo je s pljačkama prodavnica, s razbojništvima, imao je pokušaj ubistva i na kraju je počinio dvostruko ubistvo.

Za “Slučajeve X” govori i Mirza Hatić koji je široj javnosti postao poznat jer se javno hvalio da je srušio krst na Zlatištu iznad Sarajeva. Hatić izdržava kaznu od 4.5 godine zbog iznude. Elvedin Sakić u zatvoru je zbog teških krađa, falsificiranja i oštećenja tuđe imovine.
Osuđen je na osam godina zatvora. Novi direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić ekskluzivno za “Slučajeve X” otvoreno govori o nedostacima u zeničkom zatvoru, ali i promjenama koje je uveo.

U KPZ Zenica Redžo Kahrić radi 28 godina. Počeo je od zatvorskog policajca pa do šefa smjene odsjeka, kriminologa, stručnog savjetnika za pružanje pravne pomoći osuđenicima, stručnog savjetnika za kriminalističke poslove, zapovjednika zatvorske policije i na kraju do direktora.

Nakon preuzimanja dužnosti direktora Kahrić je naglasio svim uposlenim da želi red, rad i disciplinu . – Oni koji su radili časno i pošteno oni će samo biti zadovoljni sa mojim radom. Oni koji su radili neslužbene odnose će sigurno biti sada u ovom periodu uznemireni – poručuje novi direktor KPZ Zenica. Pogledajte priču!

Related posts