Opštinska boračka organizacija Rogatice pozdravlja presudu Apelacionog vijeća Suda BiH kojom su četvorica pripadnika tkz. Armije BiH proglašena krivim za napad na civilnu kolonu srpskih izbjeglica 27. avgusta 1992. godine u selu Kukavicama kod Rogatice, ali smatra da su kazne sramno niske i da njima nisu obuhvaćeni svi saučesnici zločina.Ukupno 29 godina zatvora za najmanje 21 ubijenog i najmanje 39 ranjenih civila nije ni približno pravedno odmjerena kazna , niti je njenom visinom postignuta svrha kažnjavanja , ni pravda koju su porodice žrtava čekale punih 26 godina.

Sud BiH mnogim Srbima izrekao je višestruko više kazne za neuporedivo blaža djela, ističe se u saopštenju Boračke organizacije Rogatica.

Iz pakla te kolone izvukao se ranjen Veljo Lasica koji je ostao težak invalid .

“Ovo je još jedna sramna presuda, veliko poniženje i nepravda prema žrtvama Srbima i ne samo u Kukavicama”, kaže Lasica.

On podsjeća da je kolona u kojoj niko nije bio naoružan iznenada napadnuta u selu Kukavicama sa svih strana.

“Prema nekim procjenama u koloni je bilo oko 1.500 izbjeglica koje su iz rodnog Goražda bježale prema Rogatici. Na nas je odjednom zapucalo iz svog raspoloživog oružja, ljudi, žene i djeca su padali, ubijani još jednim metkom, asvalt je gorio a na njemu ljudska tijela , plamen je gutao automobile i ljude u njima. Čuli su se vapaji za pomoć a zločinci su se veselili i vikali `Ubij Srbina`, sjeća se Lasica.

Vozač autobusa Ranko Ikonić , iako ranjen u obje noge snašao se i vozilo sa mrtvim i ranjenim civilima iz toga pakla na felgama izvukao je do Rogatice.

“U tom trenutku u autobusu je bilo oko 120 putnika od jedne do 88 godina . Bila su u njemu djeca, žene i starci. Kad smo stigli u Rogaticu vidio sam u autobusu 12 poginulih i oko 40 ranjenih. Bio je to užasan prizor , ispričao je Ikonić.

Boračka organizacija Rogatice poziva Sud BiH da preispita visinu izrečenih kazni zločincima, proširi optužnicu na još četiri učesnika masakra i sankcioniše za komandnu odgovornost komandanta bigade tkz. Armije BiH Nedima Alagića Peda.